wtorek, 8 grudnia 2015

Domowy makaron z natką pietruszki z masłem cytrynowym

Ciasto na makaron przygotowane, dwa oddzielne kawałki cienko rozwałkowane, zielona pietruszka dodana i między ciastem schowana. To takie "czary mary" makaronowe, a do tego masło cytrynowe. Całość żółtym serem posypane i pieprzem kolorowym doprawiane. Danie niby nic nadzwyczajnego, a jednak ma w sobie smak i coś ukrytego  :P

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • nać pietruszki,
  • 3 łyżki masła,
  • 10 g sera twardego bursztyn,
  • 1/2 małej cytryny,
  • pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku,
ponadto:
  • mąka do podsypania.
Przygotowanie:
Makaron:
Pietruszkę  myjemy, suszymy i dzielimy na małe gałązki.
Z mąki, jaja zagniatamy elastyczne ciasto, w zależności od wielkości jaja można dodać łyżkę wody lub mąkę. Ciasto zwijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 30 min do lodówki. Ciasto dzielimy na dwie części i cieniutko rozwałkowujemy, podsypujemy mąka, żeby nam się nie kleiło.


Na jednym, rozwałkowanym cieście układamy w niewielkich odległościach pietruszkę. 


Przykrywamy drugim płatem ciasta i za pomocą wałka dociskamy jedno do drugiego. Ciasto powinno być jak najcieniej rozwałkowane. Następnie za pomocą nożyka do pizzy lub ciasta kroimy w kwadraty, prostokąty tak, aby w każdym kawałku znajdowała się pietruszka.

Makaron gotujemy z wodzie na al dente.
Zamiast sera bursztyn, można użyć parmezanu.
Sos:
Sparzoną cytrynę, suszymy, kroimy na plasterki, a następnie na ćwiartki.
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy cytrynę i chwilkę podgrzewamy, żeby masło nabrało cytrynowego smaku.

Makaron polewamy masłem cytrynowym, posypujemy świeżo startym serem i pieprzem.

Smacznego :)                               

4 komentarze:

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)