wtorek, 17 listopada 2015

Puree z batatów z żółtym kurczakiem w sosie kremowym i duszoną brukselką

 Filet z kurczaka na żółto doprawiony, sosem śmietanowym wykończony, a do tego brukselka uduszona, tymiankiem doprawiona. Całość marynowanym zielonym pieprzem została wyostrzona, a puree z batata złagodzona.

 Danie  na talerzu kolorowo się prezentuje i naprawdę dobrze smakuje. 

Składniki:
  • 2 filety z kurczaka,
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego,
  • pieprz kolorowy do smaku,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 100 g serka topionego śmietankowego,
  • 100 ml bulionu drobiowego,
  • 100 ml śmietanki 30 %,
  • 1 łyżeczka pieprzu marynowanego zielonego,
  • sól do smaku,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,

ponadto:
  • 700 g batata,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 ząbek czosnku,
  • suszona papryczka chili świeżo mielona do smaku,
  • 400 g brukselki,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • świeży tymianek,
  • suszony czosnek świeżo mielony do smaku,
  • sól do smaku,
  • zielona pietruszka.

Przygotowanie:
Kurczak:
Pieprz, kurkumę, curry i 1/4 łyżeczki soli mieszamy.
Piersi, myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i kroimy na paski. Piersi obtaczamy w przyprawach i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 30 min.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim kilka min kurczaka.
Śmietankę mieszamy z bulionem, dodajemy serek topiony i całość miksujemy za pomocą blendera. Przygotowanym sosem zalewamy kurczaka i dusimy do momentu, aż sos się zredukuje, zgęstnieje. Pod koniec doprawiamy solą do smaku (nie dodajemy już pieprzu, ponieważ pod koniec dokładamy pieprz marynowany, który jest bardzo ostry).
Brukselka:
Na patelni rozgrzewamy olej dodajemy opłukana, osuszoną brukselkę i podsmażamy ją ok. 4 min często mieszając. Dodajemy igiełki tymianku, czosnek suszony, poruszamy delikatnie solą i zalewamy 100 ml gorącej wody. Przykrywamy pokrywą i dusimy. Woda powinna całkowicie odparować, a brukselka być miękka, ale chrupiąca.
Puree z batata:
Batata obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy do miękkości i odcedzamy.
Dodajemy śmietanę, sól, przeciśnięty przez praskę czosnek, chili i całość ugniatamy lub miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.

Pure z batata podajemy z żółtym kurczakiem w sosie kremowym i duszoną brukselką. Dodajemy pieprz marynowany i zielona pietruszkę.

Rada:  pierwsze nastawiamy ziemniaki na puree, a kurczaka i brukselkę przygotowujemy równocześnie.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)