czwartek, 19 listopada 2015

Pasta z tuńczyka i cieciorki z podpłomykami

 Cieciorka, tuńczyk, ogórek kiszony, ricotta, pieprz marynowany wszystko razem zmieszałam smaczną pastę w 5 min. przygotowałam. Jeśli z podpłomykami ją podamy to ciekawą przekąskę mamy. Ale pastę z ulubionym pieczywem można też serwować i jej smakiem się delektować.

Składniki:
pasta z tuńczyka:
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju słonecznikowym - 185 g,
  • 1 puszka cieciorki konserwowej 400 g,
  • 3 duże ogórki kiszone,
  • 100 g ricotty,
  • 1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu,
  • suszone papryczki chili świeżo mielone do smaku,

pszenne podpłomyki z cieciorką:
  • 15 g świeżych drożdży,
  • 150 ml letniej wody,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/4 łyżeczki cukru,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • suszona świeżo mielona papryka chili do smaku,
  • czosnek suszony świeżo mielony do smaku,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki cieciorki z puszki,
ponadto:
  • mąka do podsypania.
Przygotowanie:
Pasta:
Tuńczyka odcedzamy z nadmiaru oleju, przekładamy do miski. Odsączoną cieciorkę (2 łyżki zostawiamy, będzie potrzebna do podpłomyków) zgniatamy widelcem, pozostawiając kilka w większych kawałkach i dodajemy do tuńczyka. Ogórki trzemy na tarce o średnich oczkach, dokładnie odciskamy i dodajemy do tuńczyka. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ricottę, pieprz marynowany, mieszamy i doprawiamy chili do smaku. Należy pamiętać, że pieprz jest bardzo ostry i chili dodajemy w niewielkiej ilości, żeby nie zdominował smaku całej pasty.
W razie potrzeby można dodać soli, ale  jej używamy na sam koniec, wszystko zależy od tego jak bardzo słone są ogórki. Pastę odstawiamy na ok. 1 godz. do lodówki, żeby wszystkie smaki się połączyły, a zimna będzie najsmaczniejsza.
Podpłomyki:
Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru i 100 g mąki, odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 min w ciepłe miejsce.
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałą część mąki i przyprawy, wyrabiamy ciasto, spłaszczamy je, dodajemy cieciorkę (można wcześniej zgnieść ją widelcem) i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie sprężyste i łatwo będzie odchodziło od dłoni.

Z ciasta robimy wałek, dzielimy na 10 – 12 części. Każdą część rozwałkowujemy jak najcieniej podsypując mąką, tak aby nam się nie przyklejało do stolnicy.

Podpłomyki pieczemy na kratce od piekarnika,  pojedynczo w 250°C przez ok.  3 min.

Rada: Jeśli ciasto podczas wyrabiania będzie za twarde, wystarczy dolać niewielką ilość wody, a jak za rzadkie, to dosypujemy mąki.

Pastą z tuńczyka podajemy z podpłomykami lub z ulubionym pieczywem.


Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Wspaniałe proste danie i przepyszne :) Bardzo często robię pastę z tuńczyka, ale zazwyczaj do kanapek, a z podpłomykami to świetny pomysł! Zapraszam do mnie po przepis na pastę tahini z pewnością przyda się do tego typu dań :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zaproszenie :) Pozdrawiam :)

      Usuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)