wtorek, 10 listopada 2015

Płaski chlebek pełnoziarnisty z kabanosami

Ciasto na płaski chlebek z mąki z pełnego przemiału wyrobiłam i kabanosy równolegle w nie wbiłam. Taki chlebek w paski krojony, jest moich dzieci ulubiony. To smaczna przekąska dla każdego, dla dziecka i dorosłego.  Można w musztardzie maczać sobie i zajadając zapomnieć o głodzie.

Składniki:
  • 100 g cienkich kabanosów Nove – produkt wsparła Natura,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 300 g mąki z pełnego przemiału,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu grubo mielonego,
  • 100 g startego sera żółtego,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • 250 ml wody,
  • 1 łyżeczka całego kminku,
  • 2 łyżki siemienia lnianego,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego.

Przygotowanie:
Drożdże mieszamy z ciepłą wodą, cukrem i 100 g mąki, przykrywany ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min.
Dodajemy sól, kminek, pieprz, ser, siemie lniane i całość dokładnie mieszamy. Stopniowo dodajemy pozostałą część mąki. Na początku możemy wszystkie składniki mieszać mikserem, końcówką świder (póki ciasto daje się mieszać), a po dodaniu pozostałej części mąki należy ciasto wyrabiać rękoma. Ciasto powinno być miękkie i lekko klejące.
Ciasto przekładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Dłonie delikatnie moczymy w wodzie i formułujemy płaski placek ok. 30/20 cm.

Kabanosy kroimy na plasterki o grubości ok. 1,5 cm.
Kabanosy wbijamy w ciasto tworząc linie  po szerokości, dzięki temu będzie można chlebek kroić w cienkie, równe paski.
Wierzch ciasta, spryskujemy bądź smarujemy olejem i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 45 min. do wyrośnięcia.
Chleb wkładamy do zimnego piekarnika, podkręcamy do 180°C i pieczemy ok. 30 min.
Smacznego :)

2 komentarze:

  1. bardzo fajny pomysł chętnie bym zjadła ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)