sobota, 21 listopada 2015

Parówki w cieście z serem (ciasto na pizzę)

Parówki i ciasto na pizzę mój syn mógłby jeść każdego dnia, ale takiego połączenia codziennie się przecież nie da ! Postanowiłam mu coś wykombinować i 2 w 1 przygotować. Ciasto na pizzę wyrobiłam, ser pokroiłam, parówki poukładałam, przypraw dodałam, ciasto złączyłam i piekarnik na 200°C nastawiłam. Po upieczeniu w paski pokroiłam i ketchup dołożyłam.  
Dzieci po pasku zjadały i tylko się oblizywały, bo to co chciały, to miały :)


 Składniki:
  • 5 szt. parówek Nove z serii Natura,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii.
  • 100 g sera żółtego,
ciasto:
  • 200 g mąki pszennej,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • ¼ łyżeczki cukru,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 100 ml ciepłej wody,
ponadto:
  • mąka do podsypania,
  • 1 łyżka startego sera żółtego.
Przygotowanie:
Ciasto:
Do miski wkładamy drożdże, sól, cukier, 50 g mąki i dolewamy wody. Całość miksujemy  ok. 10 sek., przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 min. w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego drożdżowego zaczynu dodajemy pozostałą cześć mąki  i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę(w zależności od potrzeby dodajemy wody lub mąki).

Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 50/20.
Ciasto posypujemy pieprzem, bazylia i na połowi nakładamy ser pokrojony w kosteczkę lub starty.
Parówki układamy w równych odległościach, na części z serem, po szerokości (na połowie ciasta) .
Przykrywamy  drugą połową ciasta, sklejamy brzegi, dociskamy ciasto między parówkami i przekładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, bądź podsypaną mąką. Wierzch posypujemy startym serem.
Piekarnik nastawiamy na 200°C i pieczemy ok. 20 min.
Tak upieczone parówki w cieście kroimy w paski, tak, aby w każdej porcji znajdował się plaster każdej z pięciu parówek.
Parówki podajemy na ciepło, a najlepiej smakują z ulubionym ketchupem.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)