sobota, 7 listopada 2015

Makaron z żółtym kurczakiem w sosie kremowym i brukselką

Przyprawy, polędwiczki z kurczaka, brukselka, makaron i fasolka kolorowa, jedna patelnia, a potrawa będzie wyjątkowa. To danie jest smaczne, zdrowe, dobrze doprawione i w kilkanaście minut gotowe. Kolorami żółto - zielonymi do nas się uśmiecha i na zjedzenie prosto z patelni czeka :)



Składniki:
  • 6 polędwiczek z kurczaka,
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego,
  • pieprz kolorowy do smaku,
  • 1/2 łyżeczka kurkumy,
  • 1/2 łyżeczka curry,
  • 50 g serka topionego śmietankowego,
  • 100 ml bulionu (rosół który został ugotowany na pozostałej części kurczaka),
  • 50 ml śmietanki 30 %,
  • sól do smaku,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,

ponadto:
  • 100 g brukselki,
  • 100 g fasolki szparagowej żółtej i zielonej,
  • świeży tymianek,
  • suszony czosnek świeżo mielony do smaku,
  • sól do smaku,
  • 100 g makaronu kolorowego świderki,
  • zielona pietruszka.

Przygotowanie:
Pieprz, kurkumę, curry i 2 szczypty soli mieszamy.
Polędwiczki oczyszczamy, myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem. Kurczaka obtaczamy w przyprawach i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 30 min.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy kurczaka ok 2 min.
Śmietankę mieszamy z bulionem, dodajemy serek topiony i całość miksujemy za pomocą blendera. Przygotowanym sosem zalewamy kurczaka, dodajemy brukselkę, fasolkę, makaron, świeże igiełki tymianku i dusimy do momentu, aż makaron będzie al dente, a sos zgęstnieje. Pod koniec doprawiamy solą do smaku i dokładamy zielona pietruszkę.

Rada: w razie potrzeby dolewamy bulionu, tylko tyle, żeby makaron się ugotował.
Smacznego :)

Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w internetowym sklepie: www. sklep.dajar.pl 
 Ambitnie i zdrowo

2 komentarze:

  1. mmm wygląda przesmacznie, chętnie bym zjadła ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)