sobota, 21 listopada 2015

Kokosowa Pana Cotta z mleczkiem kokosowym

Panna Cottę z mleczka kokosowego przygotowałam, do której prażony kokos z migdałami i cukrem dodałam. Po schłodzeniu  gorzką czekoladą polałam i smaczny, nie za słodki deser gotowy  już miałam.  Nie trzeba tu żadnych kulinarnych umiejętności by słodko ugościć swoich gości. 


Składniki:
  • 1 puszka mleczka kokosowego 400 ml,
  • 200 ml śmietanki 30%,
  • 3 łyżki żelatyny,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • ½ łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią,
  • 2 łyżki płatków migdałowych,
  • 50 g kokosu wiórki,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego,
ponadto:
  • 6 kostek gorzkiej czekolady,
  • płatki migdałowe.
Przygotowanie:
Na suchej patelni prażymy kokos z migdałami, pod koniec dodajemy cukier trzcinowy, mieszamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach wody.
W rondelku podgrzewamy śmietankę z cukrem z prawdziwą wanilią, cukrem pudrem i żelatynę, ciągle mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się wszystkich składników.
Powoli doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy na jak najmniejszym ogniu, często mieszając (uważamy, żeby śmietanka nie przywarła do dna garnka). Dodajemy mleczko kokosowe i dokładnie mieszamy. Następnie przelewamy do filiżanek (wcześniej opłukanych zimną wodą), wielkość i ilość porcji jest dowolna, ja przelałam do 5 szt.
Pozostawiamy do lekkiego stężenia, następnie dodajemy prażony kokos z migdałami i cukrem. Kokos powinien utrzymać się na wierzchu. przekładamy do lodówki na ok. 4 godz. lub cała noc.
Aby wyciągnąć Panna Cottę, wkładamy filiżanki, po brzeg, na 2-3 sekundy do miski z gorącą wodą, następnie przykrywamy talerzykiem i energicznym ruchem odwracamy ją do góry dnem.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy nią Pana Cottę i za pomocą widelca rozprowadzamy ją w dowolny sposób. (czekolada szybko zastyga, więc należy od razu ja rozprowadzać).
 Można do dekoracji dodać płatki migdałowe.

Rada: można wszystkie Pana Cotty czekoladą i wstawić powrotem do lodówki, będzie gotowy w każdej chwili do smakowania.

Smacznego :)

4 komentarze:

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)