sobota, 17 października 2015

Tarta migdałowo orzechowa z prażonym słonecznikiem

 Ta tarta zapewne Wam posmakuje, bo jak słodki baton smakuje. Jest bardzo sycąca, w smaku zaskakująca. Orzechy, migdały słonecznik z cukrem uprażyłam, ze śmietanką, masłem, jajkami połączyłam, na ciasto przełożyłam, sezamu dołożyłam, 25 min poczekałam i gotową tatrę już miałam. Zarówno na ciepło smakowała, ale po schłodzeniu jeszcze lepszy smak miała.


Składniki:
ciasto:
  • 100 g schłodzonego masła,
  • 200 g mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka cukru trzcinowego,
  • 1 łyżka wody,
masa:
  • 150 g tartych migdałów Back Mit,
  • 100 g tartych orzechów włoskich Back Mit,
  • 100 g łuskanego słonecznika,
  • 150 g cukru trzcinowego,
  • 2 duże jajka,
  • 200 ml śmietanki 30%,
  • 50 g stopionego masła,
  • 4 łyżki czarnego sezamu .

Przygotowanie:
Ciasto:
Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto przenosimy do formy i  dokładnie wylepiamy dno i ścianki (jeśli nie mamy ceramicznej, to trzeba wysmarować masłem i podsypać mąką), nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz.
Piekarnik nastawiamy na 200°C.
Schłodzone ciasto pieczemy ok. 20 min. Ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do przestygnięcia.
 Masa:
Migdały i orzechy  mieszamy z 50 g cukru i prażymy na dużej patelni, odstawiamy (przesypujemy) do przestygnięcia.
 Na tej samej patelni prażymy słonecznik z dodatkiem 50 g cukru trzcinowego. Pilnujemy, żeby się nie przypalił, odstawiamy do przestygnięcia.

Masło roztapiamy i studzimy.
Jajka miksujemy z dodatkiem 50 g cukru na kogel –mogel, dolewamy przestudzone masło, śmietankę i ponownie miksujemy. Następnie dodajemy bakalie, słonecznik i całość dokładnie mieszamy.
Tak przygotowaną masę przekładamy na wystudzone ciasto, wierzch posypujemy sezamem i pieczemy 200°C ok. 25 min.
Rada: 50 g cukru = ok. 4 płaskie łyżki cukru.
Smacznego :)

4 komentarze:

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)