niedziela, 25 października 2015

Sałatka farfalle (makaronowa) na szpinaku z krążkami z polędwiczki

Makaron to idealny dodatek do sałatek. Kilka ulubionych składników jak ze sobą połączymy, odpowiednio doprawimy to zapewne będzie nam smakować i częściej z makaronem będziemy takie dania serwować.

Składniki: 4 porcje
  • 200 g makaronu farfalle,
  • 2 cebule szalotki,
  • 16 pomidorków koktajlowych,
  • 4 garście świeżego szpinaku,
  • 1 nieduża polędwiczka wieprzowa,
  • 50 g serka śmietankowego,
  • listki świeżej kolendry,
  • 100 ml oleju rzepakowego,
  •  sól do smaku,
  • pieprz do smaku,
  • 3 mini papryczki chili,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 ząbek czosnku.
Przygotowanie:
Polędwiczkę myjemy, kroimy w plasterki po skosie i każdy z nich delikatnie rozbijamy palcami. Doprawiamy sola i pieprzem. Nakładamy na mięso niewielką ilość serka i układamy jeden koło drugiego liście szpinaku. Mięso zawijamy w mini roladkę zaczynając od dłuższego boku. Mają być cieniutkie, następnie zwijamy je pojedynczo w folię spożywczą i gotujemy na parze ok. 10 min. Mięso po wystygnięciu kroimy na plasterki.
Makaron gotujemy na al dente w lekko osolonej wodzie i przelewamy zimną przegotowaną wodą.
Olej mieszamy z sokiem z cytryny, skruszonymi papryczkami chili, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przestudzony makaron mieszamy z pomidorkami pokrojonymi na ćwiartki, cebulą pokrojoną w paseczki i dodajemy aromatyczny olej.
Na talerzu układamy liście szpinaku, na nim makaron z warzywami, dodajemy krążki z polędwiczki, listki kolendry i doprawiamy do smaku.
Jeśli lubicie bardziej ostre dania to można dodać więcej papryczki chili.
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)