czwartek, 8 października 2015

Ravioli ze szpinakiem i kozim serem na jajku z sosem cytrynowym

Ravioli ze szpinakiem i serem kozim jest wyśmienite, ale gdy podamy je na jajku w koszulce, będzie znakomite, a gdy włoski sos cytrynowy dodamy, to ciekawy smak uzyskamy. 


Składniki:
ciasto na ravioli 6 porcji:
  • 220 g  mąki pszennej,
  • 2 całe jajka i jedno żółtko,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • szczypta soli himalajskiej,
pozostałe składniki:
  • 200 g mrożonych liści szpinaku,
  • 100 ml śmietany 30%,
  • 50 g sera koziego ziołowego,
  • 6 jajek,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny,
  •  sok z jednej  małej cytryny,
  • świeży tymianek,
  • 20 g startego sera żółtego,
  • ocet do gotowania jajek – 1 łyżka na 500 ml wody,
  • sól himalajska do smaku,
  •  pieprz kolorowa świeżo mielona do smaku.
Przygotowanie:
Szpinak rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem.
Ciasto:
Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, żółtko, oliwę, sól i zagniatamy ciasto. Ciasto ma być gładkie i twarde. Zawijamy je w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. 5 godz. Możemy je przygotować dzień wcześniej lub rano.

Przygotowane ciasto, dzielimy na dwie części i każdą z nich wałkujemy jak najcieniej. Żeby ciasto się nie kleiło, to podsypujemy je mąką.
Na jednej z części ciasta nakładamy szpinak w odstępach ok. 4 cm (ok. 1 łyżka na jedno ravioli), na środku palcem robimy wgłębienie i dodajemy po ½ łyżeczki sera koziego. Ciasto pomiędzy nadzieniem smarujemy roztrzepany jajkiem (żeby się ciasto dobrze skleiło) i przykrywamy drugim płatem ciasta.

Palcami dociskamy przestrzenie pomiędzy nadzieniem i wycinamy kółka za pomocą szklanki.
Ravioli gotujemy w osolonej wodzie przez 2 min. Wyjmujemy łyżką z otworami.

Sos:
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wlewamy sok z cytryny, dodajemy igiełki tymianku i całość podgrzewamy. Dolewamy śmietanę, dodajemy skórkę z cytryny i ser. Podgrzewamy do pierwszego wrzenia. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Jajko w koszulce:
Jeden litr wody doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dodajemy ocet (1 łyżka octu na 500 ml wody). Jajko rozbijamy do miseczki, tak aby żółtko pozostało w całości. Łyżką mieszamy wodę tak, aby powstał wir, do którego energicznym ruchem wlewamy jajko.
Jeśli wir będzie silny, jajko ładnie uformuje się samo, a jeśli nie to wystarczy łyżką delikatnie zgarnąć białko do środka, na żółtko.
Jajko gotujemy około 3 min i wyjmujemy je łyżką cedzakową,

Jajko przekładamy na talerz, na nie nakładamy ravioli i całość polewamy sosem cytrynowo –śmietanowo -serowym. Przed podaniem żółtko przebijamy, żeby się rozlało. Posypujemy pieprzem i tymiankiem.
Smacznego :)

Rada:
Kolejność  przygotowania dania:
Sos przygotowujemy w momencie gotowania się wody na jajka i ravioli.
Jajka gotujemy równocześnie z ravioli pamiętając o czasie, jajka – 3 min, ravioli – 2 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)