wtorek, 20 października 2015

Pszenno serowe krążki piegowe

Ciasto jak na pizzę przygotowujemy, tylko ser do niego dodajemy, następnie ciasto rolujemy, krążków robimy ile chcemy, w zależności od ich grubości. Już ich nie zagniatamy tylko tak pokrojone na blachę układamy. W piekarniku pieczemy i na ciepło lub zimno podajemy. Moje dzieci na gorąco z ketchupem zjadały, a na zimno, przekrojone, masłem smarowały. Ziół, przypraw różnych można dodawać i piegowatymi krążkami się zajadać. 

Składniki ok. 20 szt.:
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 2 płaskie łyżeczki soli,
  • ¼ łyżeczki cukru,
  • 600 g mąki pszennej,
  • 350 ml delikatnie ciepłej wody (40°C),
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 100 g żółtego sera
  • świeżo mielona papryczka chili do smaku,
ponadto:
  • mąka do podsypania.
Przygotowanie:
Do dużej miski wlewamy wodę w której rozpuszczamy drożdże z dodatkiem cukru. Następnie dodajemy 1/3 porcji mąki i dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy na ok. 15 min w ciepłe miejsce.
Ser kroimy w bardzo drobną kosteczkę.
Do pozostałej część mąki dodajemy sól, oregano i chili.
Do zaczynu dodajemy kolejną porcję mąki (200 g) i mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Dodajemy ser i mieszamy. Stopniowo dosypujemy pozostałą część mąki i wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto.
Ciasto rolujemy na wałek o średnicy ok. 7 cm, kroimy na plasterki, które układamy na podsypanej mąką blasze. Plasterki pod wpływem swojego ciężaru, zapewne się spłaszczą i dlatego delikatnie formułujemy z nich krążki, przez rozciągniecie ciasta na zewnątrz.

Piekarnik nastawiamy na 220°C i w takiej temperaturze pieczemy ok. 20 min.

Rada: żeby wyszły nam krążki z piegami, musimy użyć sera (o ciemniejszym niż żółtym) mocnym kolorze, może być to intensywnie żółty, pomarańczowy, albo zielony. Smak sera wybieracie sami, kto jaki lubi.
Ser zamiast kroić można krótko zmiksować, ale wcześniej dzielimy go na mniejsze kawałki. Jeśli mamy w plastrach, to pierwsze kroimy w długie paseczki, a potem w jak najdrobniejszą kosteczkę.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)