wtorek, 13 października 2015

Pizza z golonką na ostro (ciasto pieprzowe)


Pizza domowa, za każdym razem inaczej smakuje i często nowymi smakami zaskakuje. Kiedy nie wiem co na obiad przygotować, albo nie chce mi się zbytnio gotować, to szybko ciasto wyrabiam i to co mam na nie nakładam.

Dzisiaj polecam Wam golonkę peklowaną na cieście pieprzowym podaną, czyli pizzę „golonkową” smaczną, wyjątkową. 

Składniki:
ciasto:

  • 250 g mąki pszennej,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 150 ml ciepłej wody,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu,
pozostałe składniki:
  • 50 g startego sera żółtego,
  • 1 słoiczek golonki ok. 300 g lub ugotowanej 200 g,
  • 1 kopiasta łyżka kapary,
  • 1 łyżka sosu chili,
  • świeżo mielona suszona papryczka chili do smaku,
  • listki świeżej bazylii.
Przygotowanie:
W dużej misce rozpuszczamy w wodzie drożdże z dodatkiem cukru, dodajemy połowę mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (w temp. pokojowej).
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy, sól, pieprz, pozostałą część mąki i wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąki. Ciasto  rozwałkowujemy na okrąg o średnicy ok. 30 cm i przekładamy na podsypana mąką blachę do pieczenia.

Piekarnik nastawiamy na 220°C.

Golonkę oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu, galarety i dzielimy na kawałeczki.
Ciasto smarujemy sosem chili za pomocą np. sylikonowego pędzla, bardzo cienką warstwę, żeby nie przesadzić z ostrością.
Na całe ciasto nakładamy ser, dodajemy golonkę i kapary. Doprawiamy mieloną papryczką.
Pizze wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy ok. 15 min.
Podajemy z świeżą bazylią.

Smacznego :)

6 komentarzy:

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)