poniedziałek, 26 października 2015

Muffinki z masą makowo bakaliową

Muffinki są  miękkie, słodkie, a masa makowa kryje w sobie smakowe niespodzianki,  bo są rodzynki, migdały i żurawina, dla każdego coś dobrego. Takie muffinki są bardzo fajne bo można zapakować do pudełeczka, bez krojenia ciasta i zabrać je do szkoły czy pracy. Na pewno osłodzą dzień. Polecam :)

Składniki:
masa makowa:
  •      100 g mielonego maku,
  •        200 ml mleka,
  •        50 g cukru brązowego,
  •        80 g rodzynek sułtańskich,
  •        50 g żurawiny,
  •        2 łyżki płatków migdałowych,
  •        1 jajko,
ciasto, biała masa:
  •        2 jajka,
  •        100 g masła,
  •        1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  •        100 g cukru białego,
  •        200 g mąki pszennej,
  •        150 ml mleka,
  •        1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  •        szczypta soli.
Przygotowanie:
masa makowa:
W rondelku zagotowujemy mleko, wsypujemy mak, dodajemy żurawinę, rodzynki i całość gotujemy, ciągle mieszając, do całkowitego odparowania mleka. Pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia, dodajemy migdały, jajko i energicznie całość mieszamy.
ciasto:
Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą.
Całe jaja ubijamy z ekstraktem z wanilii, stopniowo dodajemy cukier i nadal ubijamy  (za pomocą miksera) na tzw. kogel-mogel. Powoli wlewamy masło, letnie mleko i  nadal miksujemy. Na sam koniec dodajemy mąkę z proszkiem i solą. Miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Po jednej łyżce masy nakładamy do foremek na muffinki. Dodajemy masę makową i przykrywamy ją białą masą. Składniki można delikatnie zmieszać za pomocą wykałaczki.
Muffinki pieczemy ok. 20 min w 180°C.

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Dziś robilam, przepyszne! Dziękuję za przepis :* ps. Taka ciekawostka.. z rozpędu wrzuciłam wszystkie składniki na ciasto do miski i wymieszałam.. :( ale i tak wyszły pyszne !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mnie to cieszy :) a pomieszane składniki zapewne dało ciekawe połączenie i smak :)

      Usuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)