środa, 21 października 2015

Krem z pietruszki (korzenia) z czarnym sezamem

Jeśli szukacie kremu smacznego i bardzo oryginalnego, to spróbujcie z pietruszki korzenia go przygotować i z mleczkiem kokosowym całość zmiksować. Curry, kurkuma smaku i koloru ciekawego dodały, a ziarenka sezamu fajnie w kremie chrupały. 


Składniki:
  • 250 g pietruszki - korzeń,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 3 szalotki,
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy,
  • 1 płaska łyżeczka curry,
  • 400 ml mleczka kokosowego (1 puszka),
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • 2 łyżki sezamu czarnego,
  • duże marynowane kapary z ogonkiem,
  • ok. 150 ml wody.


Przygotowanie:
W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulkę i pokrojoną w plastry obraną pietruszkę. Mieszamy i krótko przesmażamy. Dodajemy kurkumę, curry, zalewamy 50 ml wody, mieszamy i dusimy chwilkę pod przykryciem. Następnie dolewamy 100 ml wrzącej wody i gotujemy do  momentu, aż pietruszka będzie zupełnie miękka. Następnie wlewamy mleczko kokosowe, podgrzewamy i miksujemy całość za pomocą blendera na krem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. W razie potrzeby dolewamy trochę wrzącej wody.
Sezam prażymy na suchej patelni, dzięki temu będzie bardziej chrupiący.



Krem podajemy z kapary, a wierzch posypujemy sezamem.

Smacznego :)

2 komentarze:

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)