poniedziałek, 5 października 2015

Krem z brokułu i batata o nucie indyjskiej

 Idealny krem warzywny z nutą indyjskiej pikanterii. Rozgrzewająca, sycąca, w smaku zaskakująca.

Składniki:
  •  1 świeży brokuł ok. 450 g lub mrożonego,
  • 1 batat ok. 250 g,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 biała cebula,
  • 1 marchew,
  • 0,7 l bulionu warzywnego,
  • 1-2 łyżki sosu sojowego,
  • pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • przyprawa garam masala do smaku.

Przygotowanie:
 Cebulę, czosnek, kroimy w kostkę. Batat i marchew obieramy, kroimy w plastry, brokuł dzielimy na mniejsze różyczki. Kilka różyczek odkładamy i gotujemy na parze.
 W garnku podgrzewamy olej, dodajemy czosnek, cebulę, batat, marchew i podsmażamy ok. 3 min, zalewamy 100 ml bulionu i dusimy pod pokrywką kolejne 5 min. Dodajemy różyczki brokuł, dolewamy pozostałą częścią gorącego bulionu i gotujemy do miękkości ok. 20 min. Pod koniec dodajemy sos sojowy (do smaku !), doprawiamy pieprzem do smaku i miksujemy za pomocą blendera do uzyskania, gładkiej, jednolitej konsystencji.
Krem z brokuł i batatów podajemy z różyczką brokułu doprawiamy szczyptą garam masala i świeżo zmielonym pieprzem kolorowym.
 Rada: jeśli krem jest za gęsty, wystarczy dodać przegotowanej, gorącej, wody i ponownie zmiksować. 
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)