piątek, 23 października 2015

Koszyczki orkiszowo sezamowe z marmoladą i „Monte Cottą”

Zapraszam na połączenie idealne, kruche ciasto, które smakuje niebanalnie, lekko kwaśną marmoladą wyłożone oraz delikatną, słodką rozpływającą się w ustach Panna Cottą – moją Monte Cottą wypełnione. 


Składniki:
Koszyczki 12 szt.:
  • 200 g świeżo zmielonych ziaren orkiszu lub mąki orkiszowej,
  • 150 g margaryny do pieczenia,
  • 50 g cukru trzcinowego,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 150 g ziaren sezamu,
  • 100 g otrębów owsianych,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki rodzynek,
  • 2 łyżki suszonej żurawiny,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki sody.
Monte Cotta składniki na 8 porcji:
  • 200 ml śmietanki 30%,
  • 300 g  Monte - orzechowo czekoladowe ,
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny (bez gotowania),
  • 3 łyżki syropu klonowego,
  • 2 łyżki zimnej wody,
ponadto:
  • twarda marmolada np. wieloowocowa,
  • ziarna granatu,
  • starta gorzka czekolada.
Przygotowanie:
KOSZYCZKI:
Ziarna orkiszu mielimy na mąkę (można użyć gotowej mąki), mieszamy ją z solą, sodą, proszkiem do pieczenia, otrębami owsianymi i sezamem tzw. suche składniki.
Margarynę miksujemy z cukrem i jajkiem do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy  suche składniki i wyrabiamy, pod koniec dokładamy rodzynek i żurawiny. Zagniatamy ciasto, formułujemy wałek, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. 1 godz.
Schłodzone ciasto kroimy na 12 plasterków, z każdy formułujemy okrągły placek o średnicy ok. 10 cm. Krążki układamy odwróconych foremkach do pieczenia babeczek.
Koszyczki pieczemy w 180°C 12-15 min.
Po upieczeniu koszyczki pozostawiamy do przestygnięcia.
Rada: jeśli nie macie 2 takich samych  form do pieczenia babeczek, można je piec stopniowo, ale w tym czasie ciasto przechowujemy w lodówce.  Koszyczki  przechowujemy  w szczelnym pojemniku.

MONTE COTTA:
Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach zimniej wody.
Śmietankę wlewamy  do niedużego garnka, podgrzewamy, dodajemy syrop klonowy i żelatynę. Całość podgrzewamy, ciągle mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.  Śmietankę studzimy, dodajemy Monte i dokładnie mieszamy.
Całość pozostawiamy do przestygnięcia, a następnie schładzamy w lodówce, konsystencja ma być zbliżona do budyniu.

Na dno koszyczków nakładamy marmoladę i pozostałą część wypełniamy  Monte Cottą.
Takie koszyczki odstawiamy do lodówki na kilka godzin, albo całą noc.
Przed podaniem dodajemy startej czekolady i ziarna granatu.
Smacznego :)

10 komentarzy:

  1. cudowny przepis! nigdy bym nie wpadła na pomysł na takie wykorzystanie formy na muffinki :) dziękuję bardzo za ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo :) cieszę się, że pomysł się przyda :)

      Usuń
  2. Wygląda przepysznie! Wspaniała konsystencja! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale one pysznie wyglądają! Napewno by mi zasmakowały :) :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)