niedziela, 18 października 2015

Chipsy z pomidorów na dwa sposoby

Chipsy z pomidorów 🍅 w dwóch smakach przygotowałam, do jednych cukier puder🍬, do drugich chili 😈 dodałam. Ostre 😸 i delikatne 😻, jak kto woli, a można ich przygotować ile kto chce, do woli. Takie chipsy można same zajadać lub do sałatek, różnych dań dodawać. Trochę długo ⏰⌛ się na nie oczekuje, ale jeśli ktoś je lubi i kupuje, to lepiej samemu przygotować i smakami świeżych chipsów się delektować.  




ŁAGODNE
Składniki:
  • 1/2 kg pomidorów podłużnych np. limo
  • suszony czosnek w proszku lub w płatkach świeżo mielony,
  • suszony lubczyk ogrodowy,
  • cukier puder.



 PIKANTNE
Składniki:
  • ½ kg pomidorów podłużnych np. limo,
  • pieprz kolorowy świeżo mielony,
  • suszona bazylia,
  • sól himalajska,
  • suszona papryczka chili świeżo mielona.
Przygotowanie:
Pomidory myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, usuwamy szypułki i kroimy w plastry.

Pomidory doprawiamy i układamy na suszarce.


Łagodne posypujemy czosnkiem, rozkruszonym w palcach lubczykiem i cukrem pudrem.


Pikantne posypujemy bazylią, doprawiamy pieprzem chili i niewielką ilością soli himalajskie.

Dwa smaki możemy suszyć równocześnie w suszarce. Czas wynosi ok. 5 – 9 godzin w zależności od ich grubości.
Pomidory powinny stracić 3/4 swojej objętości, być mocno wysuszone ale elastyczne.

Rada: jeśli nie macie suszarki można suszyć w piekarniku. Pomidory należy ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Czas suszenia jest krótszy.

3 komentarze:

  1. nigdy nie jadłam chipsów z pomidorów, czy smakują podobnie do tych suszonych w słoikach z oliwą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są bardziej wysuszone i bez oliwy :) ale można je śmiało zalać oliwą np z dodatkiem ziół, czosnku tyle, ze czas suszenia jest krótszy.

      Usuń
  2. Ciekawy pomysł, zapewne smak i zdjęcia super :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)