środa, 16 września 2015

Zupa czosnkowa z kurczakiem i makaronem z pełnego przemiału

Zupy można na różne sposoby gotować, składniki dodawać lub odejmować. Wystarczy, że główka czosnku będzie różnej wielkości, a z zupa nabierze innej wyrazistości. Wystarczy, że więcej sera do niej dodamy, a już delikatnie zmieniony smak uzyskamy. Proponuję Wam moją zupę przygotować, lub na niej się wzorować, bo sposób jej przygotowania sprawia, że zupa jest aromatyczna, po prostu udana.



Składniki:
  • 70 g makaronu świderek z mąki z pełnego przemiału,
  • 1 duża główka czosnku,
  • 1 biała cebula,
  •  100 g pora,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 3 szt. polędwiczek z kurczaka,
  • 0,7 l bulionu,
  • 2 ziela angielskie,
  • 2 liście laurowe,
  • suszony cięty czosnek niedźwiedzi do smaku,
  • 1 łyżeczka sosu worcestershire,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • sól himalajska do smaku,
  • ser parmezan.
Przygotowanie:
Czosnek dzielimy na ząbki, nie obieramy ich !
Garnek stawiamy na palniku i wrzucamy do niego czosnek. Podgrzewamy tak długo, aż łupki (z każdej str.) nam się przypieką, czosnek powinien być w środku miękki. Czosnek wyjmujemy i dodajemy olej, pokrojona w kostkę cebulę i pora w plasterkach. Całość podsmażamy na złoty kolor. W tym czasie obieramy czosnek i w całości wrzucamy do garnka.
Całość zalewamy gorącym bulionem i gotujemy ok. 5 min. Za pomocą blendera miksujemy warzywa. Po zmiksowaniu, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe.
Polędwiczki z kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki. Do zmiksowanej zupy dodajemy (równocześnie) kurczaka i makaron. Całość gotujemy do momentu, aż makaron będzie al dente.
Pod koniec doprawiamy sosem worcestershire, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Dopiero na samym końcu możemy dodać sól, jeśli będzie taka potrzeba.
Zupę podajemy gorącą z świeżo startym parmezanem.
Smacznego :)

Rada: czosnek musi być na tyle przypieczony, aby był miękki, dzięki temu jest w smaku delikatniejszy.
Do zupy używamy polędwiczek z kurczaka, bo ta cześć jest najbardziej delikatna i nie potrzebuje długiego gotowania.
I dla przypomnienia, nie używamy soli podczas gotowania, ponieważ dodajemy bulion i sos worcestershire. Doprawiamy solą na sam koniec !

2 komentarze:

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)