środa, 2 września 2015

Tarta kokosowa

Tarta ta jest mocno kokosowa, w smaku wyjątkowa. Łatwa do przygotowania, a po schłodzeniu gotowa do chrupania. Nie jest przesłodzona, po prostu tarta do kawy  wymarzona :)  
Składniki:
ciasto:
  • 100 g schłodzonego masła,
  • 200 g mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego,
  • 1 łyżka wody,

masa kokosowa:
  • 200 g wiórek kokosowych Kresto,
  • 4  łyżki cukru trzcinowego,
  •  2 duże jajka,
  • 200 ml śmietanki 30%,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 kopiaste łyżki mąki kokosowej.

Przygotowanie:
Ciasto:
Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto przenosimy do formy i  dokładnie wylepiamy dno i ścianki (jeśli nie mamy ceramicznej, to trzeba wysmarować masłem i podsypać mąką), nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz.
Piekarnik nastawiamy na 200°C.
Schłodzone ciasto pieczemy ok. 20 min. Ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do przestygnięcia.
 Masa:
Kokos i masę przygotowujemy w czasie pieczenia ciasta.
Na dużej patelni prażymy na złoty kolor kokos z dodatkiem 2 łyżek cukru trzcinowego. Pilnujemy, żeby się nie przypalił, odstawiamy do przestygnięcia.
Jajka miksujemy z dodatkiem 2 łyżek cukru na kogel –mogel. Mąkę kokosową mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do jajek, ponownie miksujemy. Następnie dodajemy śmietanki, miksujemy i na sam koniec uprażony kokos, całość dokładnie mieszamy.
Tak przygotowaną masę przekładamy na wystudzone ciasto i pieczemy 200°C ok. 25 min (do suchego patyczka).
Rada: jeśli wierzch za szybko się przypieka, wystarczy przykryć papierem do pieczenia.
Masa powinna być gęsta.

Tarte odstawiamy do schłodzenia.

Szczerze polecam J

2 komentarze:

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)