sobota, 26 września 2015

Tarta chałwowa z migdałami na cieście kakaowym

Nie przepadam za ciastami, a w szczególności  za tortami z masami. 
Tarta zaś jest inna, bo na kruchym cieście, smakami można kombinować, a potem się słodyczą rozkoszować.

Moja tarta jest słodka, chociaż cukru do niej nie dodałam bo zamienniki wykorzystałam, syrop klonowy, który jest w smaku wyjątkowy oraz chałwę, której słodkości nie brakuje, a jej smak w całej tarcie dominuje. Tarte można na różne sposoby kombinować i nie ma co, trzeba, wymyślać nowe smaki i próbować J
Składniki: forma ok 25 cm.
ciasto:
  • 100 g schłodzonego masła,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • 2 płaskie łyżki kakao,
  • 1 łyżka syropu klonowego,
  • 1-3 łyżki wody,
masa:
  • 2 jajka,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 150 g chałwy waniliowej,
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
ponadto:
  • garść płatków migdałowych.
Przygotowanie:
Ciasto:
Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przenosimy do formy i  dokładnie wylepiamy dno i ścianki (jeśli nie mamy ceramicznej, to trzeba wysmarować masłem i podsypać mąką), nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz.
Piekarnik nastawiamy na 200°C.
Schłodzone ciasto pieczemy ok. 20 min.
Ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do przestygnięcia.
Masa:
Jajka miksujemy kilka minut na najwyższych obrotach, następnie dodajemy rozkruszoną chałwę, serek mascarpone i całość dokładnie miksujemy. Pod koniec dodajemy budyń z proszkiem do pieczenia i miksujemy.
Masę przekładamy na podpieczone, wystudzone ciasto, a wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.
Tarte przez  pierwsze 10 min pieczemy w temperaturze 200°C, następnie skręcamy do 180°C i pieczemy jeszcze ok. 20 min do próby suchego patyczka.
Tarta najlepiej smakuje po schłodzeniu.
Smacznego :)

2 komentarze:

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)