wtorek, 29 września 2015

Polędwiczki w sosie śmietanowo serowym o nucie czosnkowej z popcornem z kaszy gryczanej

Polędwiczki w  śmietanie udusiłam, sera dołożyłam, fajnie doprawiłam, a kaszę  gryczaną na popcorn uprażyłam. To tak w jednym zdaniu moje danie opisałam, które ze smakiem z rodziną schrupałam. 

Kasza, gryczana w formie popcornu podana, spowodowała, że danie wygląda niebanalnie i smakuje oryginalnie.

Składniki:
  • 1 polędwiczka wieprzowa ok. 400 g,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego czosnek bazylia,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 250 ml śmietanki 30%,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 20 g tartego sera żółtego,
  • 50 ml bulionu,
  • 2 szczypty przyprawy garam masala,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • papryczka chili świeżo mielona do smaku,
  • 1 łyżeczka zielonego pieprzu marynowanego,
  • sól do smaku,
ponadto:
  • olej do smażenia,
  • 100 g kaszy gryczanej,
  • pęczek koperku,
  • świeży brokuł.
Przygotowanie:
Polędwiczki:
Polędwiczkę myjemy, czyścimy z błon i kroimy w poprzek na plastry grubości ok. 2 cm. Każdy kładziemy na bok i delikatnie rozbijamy ręką w poprzek włókien, tak by miał grubość ok. 1 cm. Czosnek kroimy w drobną kosteczkę, mieszamy z olejem i obtaczamy w nim plastry polędwiczek, które przekładamy na rozgrzaną patelnię. Polędwiczkę podgrzewamy (na najmniejszym ogniu, nie smażymy !) po ok. 1,5 minuty z obu stron. Smażona zbyt długo stanie się twarda i nieapetyczna.
Śmietankę mieszamy z sosem sojowym, bulionem, pieprzem i zalewamy nią polędwiczki. Mięso dusimy w śmietanie, od czasu do czasu mieszamy. Kiedy sos w połowie nam się zredukuje, dodajemy garam masala, ser żółty, marynowany pieprz zielony i mieszamy. Całość doprawiamy pieprzem i chili. Sól dodajemy na sam koniec, jeśli będzie taka konieczność.
Sos powinien się zredukować, mieć gęstą konsystencję, polędwiczki powinny być w nim obtoczone.

Popcorn z kaszy gryczanej:
W garnku rozgrzewamy olej w którym przygotujemy popcorn. Kaszę gryczaną (małymi porcjami, ok. 1 płaska łyżka) wsypujemy na sitko i wkładamy do gorącego oleju na kilka sekund (oleju musi być tyle, żeby cała kasza mogła się w nim zanurzyć). Kiedy kasza się upraży to przesypujemy ją na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru oleju.

Na talerzu układamy polędwiczki w sosie śmietanowo serowym o nucie czosnkowej,  posypujemy koperkiem, dodajemy popcorn i podajemy z brokułami gotowanymi na parze (bez soli).
Rada: popcorn można przygotować przed przygotowaniem sosu z polędwiczkami. Polędwiczki obtoczone w czosnku można wstawić do lodówki na ok. 1 godz., dzięki temu fajnie przejdą czosnkowym smakiem.
 Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Bardzo elegancko wygląda, jak z najlepszej restauracji :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)