poniedziałek, 7 września 2015

Pieczona cukinia otulona ciastem orkiszowym ( mini pizze)

Tak sobie na cukinie patrzyłam i nagle mini pizze z nich zrobiłam. Ciasto jak na pizze, tylko z dodatkiem mąki orkiszowej przygotowałam, a cukinię namoczyłam, odcisnęłam, z olejem, ziołami, przyprawami zmieszałam. Na ciasto ja nałożyłam, brzegi skleiłam, w piekarniku wypiekałam, a pod koniec dwa rodzaje sera dodałam. Cukinia z serem idealnie smakowo się zgrała i chrupiącą oprawę z ciasta miała.  

Składniki: 6-8 szt.
ciasto:
  •  20 g świeżych drożdży,
  • 200 g mąki orkiszowej,
  • 250 g maki pszennej,
  • ½  łyżeczka cukru,
  • 250 ml wody,
  • 1 łyżeczka soli,
farsz:
  • 1 kg młodej cukinii,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego czosnek, bazylia,
  • ¼  łyżeczki pieprzu ziołowego,
  • pieprz czarny świeżo zmielony do smaku,
  • 1 łyżka soli,
  • kilka listków świeżej bazylii,
  • świeżo mielona suszona papryczka chili do smaku,
ponadto:
  • ser parmezan,
  • gorgonzola,
  • mąka do podsypania.
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i 100 g maki orkiszowej. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min.
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałą część mąki, sól i wyrabiamy na jednolite, gładkie ciasto. Formułujemy kulę, przekładamy do wysokiej miseczki i pozostawiamy do wyrośnięcia na czas przygotowania cukinii.

Cukinię (bez pestek) kroimy w kosteczkę, zalewamy 100 ml wody wymieszanej z solą i odstawiamy na 15 min. Cukinia powinna puścić soki i przejść słonym smakiem. Cukinię odciskamy dokładnie i mieszamy z olejem rzepakowym, doprawiamy pieprzem, chili i dodajemy posiekane listki bazylii. Całość mieszamy.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy, dzielimy na ok. 6 równych części. Każdą część wałkujemy na okrąg (grubość i wielkość zależy na ile kawałków ciasto zostanie podzielone, grubość najlepsza to ok. 0,4 cm) i układamy na blasze podsypaną mąką. Na środek nakładamy cukinię zostawiając wolne brzegi ciasta, które zaginamy do wewnątrz, przykrywając delikatnie farsz.
Tak przygotowane ciasto pieczemy ok. 30 min w 180°C.
Około 5 min przed końcem pieczenia, na cukinię, każdej pizzy dodajemy starty parmezan, albo ser gorgonzolę.  Dzięki temu, uzyskamy dwa różne smaki, delikatniejsze z parmezanem i wyrazisty z gorgonzolą.

Tak przygotowane pizze można podawać na gorąco, lub zimno. Można zjadać w całości lub pokroić każdą jak pizze na 4 równe części.
Rada: jeśli nie macie oleju rzepakowego smakowego, wystarczy użyć zwykłego, ale dodać drobno posiekany ząbek czosnku. Cukinii już nie solimy !

2 komentarze:

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)