czwartek, 3 września 2015

Mini tarty francuskie z cukinią i bakłażanem

Kruche ciasto, warzywa na nim poukładane i w piekarniku wypiekane. To taki odpowiednik ciasta kruchego, babcinego, w piecu kaflowym wypiekanego. Cukinie zawsze babcia w ogródku miała i do ciasta dodawała. Stół przed domem, pięknie kwiatami ozdabiała i przy nim cała rodzina zasiadała. To była chwila wspólnego biesiadowania, najwspanialszych posiłków zjadania. Atmosfera niesamowita, a uczta wyśmienita. Proste dania jak podane zostaną niebanalnie to smakować będą genialnie.
Składniki:
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (w rolce),
  • 3- 4 łyżki pomidorów krojonych (mogą być gotowe, lub świeże zmiksowane),
  • 1 łyżka ajvaru ostrego,
  • 1 duża biała cebula,
  • 150 g bakłażana,
  • 100 g cukinii,
  • 2 łyżki kapary,
  • 50 g startego sera żółtego np. bursztyn, parmezan,
  • pęczek szczypiorku,
  • szczypta cukru,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • przyprawa do grillowanych warzyw,
  • sól do smaku,
  • olej rzepakowy Rapso.
Przygotowanie:
Pomidory krojone mieszamy z ajvarem, doprawimy, solą, cukrem i pieprzem do smaku.
 Cebulę i cukinię kroimy w cienkie plastry, a bakłażan na mniejsze kawałki (kostkę lub plasterki , a następnie na części jak pizzę). Wszystko przekładamy do miski, polewamy niewielka ilością oleju i doprawiamy przyprawą do warzyw i całość mieszamy.

Ciasto rozwijamy, kroimy 6 prostokątów i układamy na brytfance wyłożonej  papierem do pieczenia.
Każdy kawałek ciasta smarujemy sosem pomidorowym, dodajemy na wierzch warzywa, kapary i posypujemy startym serem (1/4 zostawiamy).
 Pieczemy ok. 15 min w piekarniku rozgrzanym do 220°C.
Gorące tarty posypujemy  pozostały serem i posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)