sobota, 19 września 2015

Drożdżowe ciasto z figami

Samo ciasto drożdżowe jest delikatne i mało słodkie, bo to figi jakie zostały dodane i miodem polane, mają dodawać całości fajnej słodkości. 

Składniki: na tortownicę o średnicy 30 cm:
  • 200 ml mleka,
  • 100 g masła,
  • 20 g świeżych drożdży,
  •  2 jajka,
  • 4 łyżki cukru trzcinowego,
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią,
  • 300 g mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • 3 – 4 szt. świeżych fig,
  • 4 łyżki płynnego miodu,

ponadto:
  • masło do wysmarowania formy,
  • mąka do podsypania.
Przygotowanie:
Formę na tortownicę wysmarowujemy masłem i posypujemy mąką, można też wyłożyć dno papierem do pieczenia.
Mleko podgrzewamy z dodatkiem masła, tylko tyle żeby się roztopiło. Odstawiamy do przestygnięcia, ma być letnie. Dodajemy rozkruszone drożdże i mieszamy.
W dużej misce miksujemy całe jajka z dodatkiem cukru trzcinowego i cukru z prawdziwą wanilią. Dolewamy przestudzone mleko, dodajemy sól, połowę mąki  i całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy, stopniowo dosypując pozostałą część mąki. Ciasto powinno być gładkie lekko lejące.
Ciasto przelewamy do przygotowanej formy.
Figi myjemy, suszymy, odcinamy twarde ogonki i dzielimy każdą na ósemkę. Pokrojone figi str. stroną skórki układamy na wierzchu ciasta.
Ciasto pozostawiamy na do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 min.
Przed włożeniem ciasta do piekarnika, wierzch polewamy miodem.
Piekarnik nastawiamy na 180°C  i pieczemy ok. 30 min (do suchego patyczka)
Rada: można ciasto od razu włożyć do zimnego piekarnika, nastawić na 180°C ale czas pieczenia powinien być wydłużony o ok. 10 min. Zależy to jednak od piekarnika, dlatego warto sprawdzać za pomocą patyczka (długiej wykałaczki) czy się upiekło. Wbijamy patyczek na 2- 3 sek. w najgrubszym miejscu ciasta, wyciągamy i jeśli jest suchy, tzn., że ciasto jest już upieczone.
 Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)