czwartek, 17 września 2015

Chleb pszenno żytni z oliwkami

 Chlebek z mąki pszennej i żytniej sam w sobie jest smaczny i zdrowy, a jeśli dodamy do niego oliwek, będzie inny, wyjątkowy. Oliwki przez to, że są rozdrobnione, z ciastem wyrobione, po przekrojeniu  chleba są prawie nie zauważalne, ale dodają smaku i zapachu idealnie. 

Składniki (mała keksówka 25/12 cm):
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 200 g mąki żytniej,
  • 1 ½ płaskiej łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • 50 g płatków owsianych górskich,
  • 20 szt. całych zielonych oliwek,
  • 350 ml letniej wody,
  • ponadto:
  • olej do wysmarowania formy,
  • mąka do podsypania.

Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy cukier i 100 g mąki żytniej. Całość mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15min.
Oliwki kroimy bardzo drobno lub rozdrabniamy za pomocą blendera.
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy płatki owsiane, sól, pozostałą mąkę, oliwki i wyrabiamy ciasto. Ciasto ma być elastyczne i gładkie.
Brytfankę smarujemy olejem  i obsypujemy mąką.
Do brytfanki przekładamy ciasto i rozprowadzamy je na całej długości zwilżoną w wodzie dłonią. Wierzch nacinamy w kilku miejscach, po szerokości za pomocą ostrego noża. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na min. 1 godz.

Chleb pieczemy ok. 40 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Po upieczeniu chleb wyciągamy z brytfanki i pozostawiamy do przestygnięcia.

Rada: jak sprawdzić czy chleb idealnie nam się upiekł? Wystarczy palcem popukać spód chleba i jeśli jest pusty odgłos, to znaczy, że chleb dobrze jest wypieczony.

Smacznego :)


2 komentarze:

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)