środa, 23 września 2015

Bułki pszenno orkiszowe z kapustą grillowaną

Już jesień, ale pogoda jak w lecie, a jak wiecie, kiedy słońce grzeje moja buzia się śmieje, bo grilla wówczas szykuję i dania na nim przygotowuję.
 Polecam dzisiaj kapustę grillowaną, dobrze przyprawianą, którą poszatkowałam i w cieście pszenno orkiszowym schowałam. I tak, z takiego połączenia bułeczki powstały, co fajny grillowy posmak miały. 


Składniki:
kapusta:
  • 1 młoda główka białej kapusty,
  • ok. 100 oleju rzepakowego,
  • świeżo mielona papryczka chili do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu,
ciasto:
  • 30 g świeżych drożdży,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • 400 ml ciepłej wody,
  • 2 płaskie łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki całego kminu,
  • 200 g mąki orkiszowej,
  • 450 g mąki pszennej,
ponadto:
  • pęczek zielonej pietruszki.
  • 1 jajko,
  • mąka do podsypania.
Przygotowanie:
Kapusta grillowana:
Olej mieszamy z ziołami i przyprawami.
Białą kapustę kroimy na ćwiartki, lub ósemki (w zależności od jej wielkości), dokładnie obtaczamy w przygotowanym oleju. Każdą porcję zawijamy w folię aluminiową i pieczemy na grillu, aż będzie miękka i przypieczona ok. 20 min. (grillujemy pod przykrywą w 180-200°C.) Odstawiamy do przestygnięcia.
Taką kapustę można przygotować dzień wcześniej, albo upiec w piekarniku.
Kapustę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy posiekaną zieloną  pietruszkę i mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Ciasto:
W dużej misce mieszamy drożdże z wodą, cukrem i mąką orkiszową. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 15 min.
Następnie dodajemy mąki pszennej, sól, kminek i wyrabiamy na jednolite, gładkie, elastyczne ciasto.
Z ciasta formułujemy wałek i dzielimy go na ok. 14-16 części. Z każdego kawałka ciasta wałkujemy krążek o średnicy ok. 15 cm. Na środek nakładamy łyżkę kapusty, obrzeża ciasta łączymy jak sakiewkę i stroną sklejonego ciasta układamy bułkę na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (będą nam potrzebne dwie).
Tak przygotowane bułki odstawiamy na ok. 30 min. do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika, każdą bułkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kilkoma ziarenkami kminku.
Pieczemy ok. 20 min w 200°C.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)