wtorek, 11 sierpnia 2015

Przekąska do piwa witbier - francuskie zawijasy

Szybka przekąska dla tych co mięso zjadają i dla tych co za nim nie przepadają. Pierwsze kabanosy przygotowujemy, w tym czasie fasolkę podgotowujemy i w kilkanaście minut będzie wszystko gotowe, smaczne i proste i wyjątkowe. Idealna przekąska do piwa witbier, życzę więc smacznego. 

Składniki:
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego ok. 375 g,
  • 120 długich cienkich kabanosów np. węgierskich,
  • garść  fasoli mamut,
  • suszony czosnek świeżo mielony,
  • suszona papryczka chili świeżo mielona,
  • pieprz czarny świeżo mielony,
  • 1 jajko,
  • sól do smaku.
Przygotowanie:
Fasolę gotujemy na al dente w lekko osolonej wodzie, przelewamy zimną wodą, studzimy i suszymy.
Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy z pomocą nożyka do pizzy na cieniutkie paseczki ok. 1 cm.
Kabanosy i fasolę zwijamy pojedynczo paseczkami ciasta, układamy na blasze (zachowujemy odstępy) wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Kabanosy posypujemy chili, a fasolkę pieprzem i czosnkiem.
Pieczemy porcjami ok. 10 -15 min (do zrumienienia) w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Smacznego :)


Kulinarne inspiracje z Love Beer

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)