środa, 5 sierpnia 2015

PODUDZIA Z KURCZAKA Z GRZANKAMI Z DIPEM PAPRYKOWYM - GRILL

Podudzia w marynacie cytrusowej marynowane, na złoty kolor grillowane, podane z grzankami czosnkowymi z dodatkiem dipu paprykowego zaskoczą smakiem każdego. 

Składniki:
8 podudzi z kurczaka,
marynata cytrusowa:
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego,
  • 1 łyżka brązowego cukru,
  • sok z ½ cytryny,
  • sok z ½ pomarańczy,
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego majeranku,
grzanki:
  • 4 kromki bułek pszennych,
  • 2 ząbki czosnku
dip paprykowy:
  • 1 papryka czerwona,
  • oliwa z oliwek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • biały pieprz,
ponadto:
  • 1 pomarańcza,
  • świeży majeranek.
Przygotowanie:
Marynata:
Wszystkie składniki na marynatę mieszamy ze sobą i obtaczamy w niej podudzia. Podudzia w marynacie odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 1 godziny, żeby smaki się połączyły.
Podudzia grillujemy na tackach (lub specjalnych stojakach) ok. 30 -45min. do uzyskania złotego koloru.
Dip paprykowy: umytą paprykę  układamy na ruszcie grilla tak długo, aż skórka będzie mocno przypieczona, następnie zawijamy w folię aluminiową na kilka min. Dzięki temu łatwo odejdzie nam skórka. Paprykę kroimy w kostkę i miksujemy za pomocą blendera,  dodajemy oliwę z oliwek (tyle, żeby uzyskać gęstą kremową konsystencje ) ponownie miksujemy, doprawiamy do smaku czosnkiem i białym pieprzem.
Podudzia podajemy na grzankach czosnkowych z dipem paprykowym.
Grzanki czosnkowe:
Kromki pieczywa układamy na ruszcie grilla, pieczemy do zarumienia. Następnie obranym ząbkiem czosnku nacieramy gotową grzankę.

Pomarańczę kroimy w plastry i grillujemy.
Podudzia podajemy z pomarańczą, świeżym majerankiem i grzankami czosnkowymi z dipem paprykowym .
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)