czwartek, 20 sierpnia 2015

Mini tarty serowe z kurkami podane z piwem marcowe

Mini tarty to fajne rozwiązanie, bo każdy swoją tarte w całości dostanie. Całe danie bez użycia nawet szczypty soli zostało przygotowane, bo tak składniki są dobrane by w końcowym finale wszystko smakowało i słony smak miało. Tatry można jako danie główne podawać lub na przystawkę zajadać, a piwo marcowe mocno smak podkręci i tylko do rozkoszowania smakami zachęci.

Składniki:

ciasto, na 6 foremek o średnicy 10 cm:
  • 100 g schłodzonego masła,
  • 200 g maki pszennej,
  • 1 jajko,
kurki:
  • 1 łyżka masła,
  • 100 g świeżych kurek,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku,
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego,
masa:
  • 250 g tłustego serka kanapkowo - sałatkowego ,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki kopiaste posiekanego świeżego koperku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
ponadto:
  • masło do wysmarowania formy,
  • ok. 24 szt. kaparów,
  • świeży koperek.

Przygotowanie:
Ciasto:
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, jajko. Całość siekamy nożem do połączenia się składników i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąki. Formułujemy kulę, zwijamy w folię spożywczą i odstawiamy na godzinę do lodówki.
Foremki do pieczenia smarujemy masłem.
Piekarnik nastawiamy na 200°C.
Schłodzone ciasto dzielimy na 6 części, rozwałkowujemy, przenosimy do foremek i dokładnie wylepiamy dno i ścianki. Widelcem nakłuwamy ciasto i pieczemy ok. 10 min. Ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do przestygnięcia.
Kurki:
Kurki oczyszczamy, jeśli są duże to dzielimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy kurki i smażymy często mieszając, aż wyparuje z nich woda (kilka min.). Dolewamy sos sojowy, sok z cytryny, dodajemy lubczyk i podsmażam do momentu aż sos zostanie wchłonięty i odparuje. Kurki nabiorą cytrynowego smaku, a dzięki dodaniu sosu sojowego i lubczyku nabiorą słonego smaku.
Kurki odstawiamy do przestygnięcia.
Masa:
Do głębokiej miski wbijamy jajka, dodajemy mniejsze kawałki sera, pieprz, koperek  i miksujemy na najwyższych obrotach (za pomocą robota), do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Masę serowo - jajeczną przelewamy na upieczone ciasto, dodajemy na wierzch kurki, po kilka ziarenek kapary i pieczemy ok. 20 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Smacznego :)

Kulinarne inspiracje z Love BeerPora na kurki 2015

2 komentarze:

  1. Połączenie kurek i tarty w cudnie minimalistyczny sposób - fantastycznie
    Dziękuję za udział w akcji: "Pora na kurki 2015".
    Pozdrawiam
    www.smakowitejadlo.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również dziękuję i pozdrawiam :)

      Usuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)