niedziela, 9 sierpnia 2015

Krem z cukinii

Można zupę na dwa sposoby podawać, na ciepło, wówczas jest kremowa z nutką cytryny, a podana jako chłodnik jest lekko kwaśna, ale smak zbliżony jest do jogurtu. Marynowany pieprz zielony, który został zmiksowany nadał ostrości o fajnym smaku. 

Składniki:
  • 700 g cukinii ( 2 szt. młodej),
  • 1 duża biała cebula,
  • garść listków świeżej bazylii,
  • garść natki pietruszki,
  • gałązka lubczyku,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego cytryna bazylia,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu,
  • 2 łyżki kopiaste jogurtu naturalnego gęstego,
  • 500 ml bulionu.
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w paski, cukinię w kostkę lub plasterki. Najlepiej, żeby był to młoda cukinia, żeby miała skórkę miękką, ponieważ jej nie musimy obierać i dzięki temu uzyskamy zamierzony smak i kolor.  
Na dużej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulę, dodajemy cukinię i całość podsmażamy. Cukinia ma być al dente. W wysokim rondelku zagotowujemy bulion, dodajemy do niego podsmażoną cukinię, bazylię, pietruszkę, lubczyk i dusimy pod przykryciem ok. 10 min, aż cukinia zmięknie. Następnie dodajemy pieprz zielony i całość miksujemy za pomocą blendera.
Pod koniec dodajemy jogurt i ponownie miksujemy, aż powstaną na wierzchu pęcherzyki powietrza, dzięki temu zupa będzie bardzo delikatna.
Zupę można podać z prażonymi orzeszkami piniowymi.
Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Bardzo lubię tę zupkę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba robić puki cukinia jest młoda :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Delikatna,lekka tak, ale pikanterii dodał pieprz zielony marynowany :)

      Usuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)