wtorek, 25 sierpnia 2015

Kasza niepalona z kurkami i wieprzowiną

Kasza na patelni podsmażana, a później w bulionie gotowana, będzie chrupiąca, idealnie do kurek i wieprzowiny pasująca. Kurki teraz wszędzie się pojawiają i swoim smakiem dania moje wzbogacają. 


Składniki: 2 porcje
  • 50 g kaszy gryczanej niepalonej,
  • 100 g kurek,
  • 100 ml bulionu,
  • 100 g mięsa wieprzowego od szynki,
  • 1 duża cebula biała,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • sól do smaku,
  • ½ cytryny,
  • pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku,
  • świeży rozmaryn,
  • świeże oregano.
Przygotowanie:
Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy kaszę i ją prażymy. Przekładamy do rondelka z gorącym bulionem i dusimy.
Kurki myjemy i suszymy, mięso kroimy w cienkie paski, a cebulę w kostkę.
Na drugiej patelni podsmażamy na maśle cebulę, dodajemy kurki, mięso i gałązkę rozmarynu.  Całość skrapiamy niewielką ilością cytryny i doprawiamy solą i pieprzem.

Kaszę łączymy z mięsem i kurkami, chwilę razem podgrzewamy do połączenia się wszystkich składników i smaków.

Kaszę podajemy ze świeżym oregano.
Rada: można uprażyć kaszy, ale trzeba użyć również więcej bulionu. 

Smacznego :)

Pora na kurki 2015

2 komentarze:

  1. Same pyszności :) Lubię takie przepisy, które pokazują jak niewiele potrzeba, aby zachwycić smakiem. Zapisuję do wykorzystania :)
    Dziękuję za udział w akcji "Pora na kurki 2015".

    Pozdrawiam
    Iwona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również dziękuję, przyjemność po mojej stronie. :)

      Usuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)