niedziela, 2 sierpnia 2015

Grillowane polędwiczki z kurczaka w winnym sosie żurawinowym na kalafiorze

Polędwiczki z kurczaka delikatnością swą zaskakują, a w marynacie winnej z żurawiną nadzwyczaj mi smakują. Kalafior, ser, czosnek w kolorze kremowym jest do czerwonego mięsa dodatkiem wyjątkowym.   


Składniki:
  • 6 polędwiczek z kurczaka,
  • 4 łyżki sosu chili słodko pikantnego,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki mielonej,
  • szczypta ostrej papryki mielonej,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • sól himalajska do smaku,
  • 50 ml wytrawnego wina czerwonego,
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego,
  • 3 łyżki żurawiny,
  • ser camembert,
  • ¼ kalafiora,
  • główka czosnku przekrojony na połowę,
  • 2 papryki czereśniowe,
  • świeże oregano.
Przygotowanie:
Marynata do kurczaka: sos chili, mieszamy z 2 łyżkami oleju, papryką ostrą i słodką, winem, ketchupem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy  żurawiny i mieszamy. Polędwiczki z kurczaka myjemy, suszymy i przekładamy do marynaty. Odstawiamy do lodówki na ok. 1 godz.

Kalafior myjemy i rozdzielamy na różyczki. Następnie układamy go na foli aluminiowej, polewamy olejem rzepakowym (zamiast oleju można dodać masła), posypujemy solą i zawijamy. Tak przygotowanego kalafiora grillujemy na al dente.

Kurczaka z marynatą zwijamy w folię aluminiową i grillujemy, żeby mięso przeszło smakami.
Gdy polędwiczki i kalafior będą już miękkie przekładamy bezpośrednio na grilla do uzyskania złotawego koloru.
Czosnek w łupinach, przekrojony na połowę i  ser camembert w całości grillujemy.

Na talerzu układamy kalafior, następnie polędwiczki, które polewamy pozostałym sosem, dodajemy ser i czosnek. Ozdabiamy świeżym oregano i doprawiamy pieprzem.
Smacznego :)


2 komentarze:

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)