czwartek, 13 sierpnia 2015

Grillowana rolada z kurczaka z kozim serem, oliwkami, cukinią podane z piwem marcowe

Filety z kurczaka na cienkie plastry rozbiłam, marynatę sojową do nich zrobiłam, dobrze zamarynowałam, następnie cukinię, ser kozi, oliwki dodałam. Jak roladę zwinęłam i w folię aluminiową zawinęłam. Na grillu je grillowałam i z grzankami z pesto i pieczarkami podałam. Idealnie do piwa marcowe pasowały bo smakami się uzupełniały.

Składniki:
marynata:
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego,
  • starta skórka z jednej cytryny,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • szczypta papryki czerwonej ostrej,
  • pieprz czarny świeżo mielony,
  • 2 łyżki wody,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
rolada:
  • 2 filety z kurczaka,
  • 1 mała podłużna cukinia,
  • 80 g serka koziego do smarowania,
  • ok. 20 całych (bez pestek) zielonych oliwek,
ponadto:
  • małe pieczarki,
  • bagietka,
  • pesto bazyliowe (domowej roboty),
  • olej rzepakowy,
  • pomidorki koktajlowe,
  • kiełki słonecznika,
  • świeże listki bazylii.
Przygotowanie:
Marynata:
Sos sojowy mieszamy z wodą, olejem, skórką z cytryny i sokiem z cytryny. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy pieprzem i papryczką chili.
Rolada:
Filety z kurczaka myjemy, odcinamy polędwiczki i rozbijamy jaka najcieniej. (Pomocna tu będzie folia spożywcza, mięso układamy między nią i rozbijamy za pomocą tłuczka, kurczak dzięki temu nam się nie rozpadnie i łatwo będzie można zwinąć w roladę.)
Tak rozbite filety smarujemy marynatą, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na ok. 30 min.

Cukinię kroimy na bardzo cienkie plasterki, (odsączamy nadmiar soku za pomocą papierowego ręcznika)  układamy po szerokości na filecie. Wzdłuż mięsa dodajemy pasmo sera koziego i układamy na nim w jednej linii oliwki. Całość zwijamy na roladę, zaczynając od strony z dodatkami. Roladę przekładamy na natłuszczoną oliwą folię aluminiową i zwijamy ją jak cukierek (końcówki foli skręcamy).

Roladę rozwijamy, kroimy po skosie na mniejsze porcje i podajemy z grzankami, pieczarkami i pomidorkami. Całość ozdabiany listkami bazylii i kiełkami słonecznika.

Rada: wykałaczki przed grillowaniem namaczamy kilka min. w wodzie, wówczas się nie przypalą.
Smacznego :)

Kulinarne inspiracje z Love Beer

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)