sobota, 8 sierpnia 2015

Grillowana kapusta i ziemniaki


Grillować będziemy więc kaszankę, mięso, kiełbaski kupujemy, do tego różne sosy, sałatki przygotowujemy i sobie przy grillu siedzimy i jemy! Owszem, u mnie to wszystko jest grillowane, ale ziemniaki, kapusta muszą być podane. Niektórzy mięsa nie potrzebują więc warzywami się delektują, ale Ci co mięso zjadają to również moimi ziemniaczkami i kapustą się zajadają. Każdy może ją na swój sposób doprawić ziołami i ulubionymi przyprawami, ale musi dodać trochę ostrości, żeby kapusta nabrała smakowej wyrazistości


Czas przygotowania 60 min.
Porcje 4-6
Składniki:
ziemniaki:
  • 1 – 1,5 kg młodych małych ziemniaków,
  • olej rzepakowy,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku,
  • świeże igiełki rozmarynu,
kapusta:
  • 1 mała, młoda główka białej kapusty,
  • olej smakowy czosnek – bazylia,
  • pikantna przyprawa z chilli,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • ponadto:
  • świrze listki bazylii.
Przygotowanie:
ziemniaki grillowane:
Ziemniaki myjemy, suszymy, przekładamy do miski, polewamy olejem, posypujemy solą, pieprzem, rozmarynem i obtaczamy. Układamy po kilka sztuk na foli aluminiowej i szczelnie zawijamy w folię.
Układamy na rożnie i grillujemy ok. 30 -40 min w zależności od wielkości ziemniaków.
kapusta grillowana:
Białą kapustę kroimy na ćwiartki, polewamy olejem czosnek - bazylia, doprawiamy pikantną przyprawą, pieprzem i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy na grillu, aż będzie miękka i przypieczona ok. 20 min. (grillujemy pod przykrywą w 180-200°C.)
Rada: jeśli nie macie pokrywy przy grillu wystarczy odwrócić podczas pieczenia kapustę i ziemniaki. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)