środa, 12 sierpnia 2015

Francuskie kwiatki serowe

Ciasto francuskie  pięknie tymiankiem pachnące, jest na zewnątrz chrupiące, ser środek wypełnia znakomicie  i całość smakuje wyśmienicie. Jeśli jeszcze ciepłe skosztujecie to ser miękki poczujecie, można je do barszczu czerwonego podawać, albo sobie same podjadać.


Składniki:

  •  2 opakowania ciasta francuskiego,
  • 150 g sera żółtego
  • Świeży tymianek,
  • Szczypta soli,
  •  Pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • Suszona Papryczka chili świeżo mielona,
  • 1-2 łyżki czarnuszki,
  • 1 małe jajko.


Przygotowanie:
Na jedną część ciasta francuskiego trzemy ser żółty, doprawiamy solą, pieprzem, chili i dodajemy czarnuszkę.
Przykrywamy drugą częścią ciasta i za pomocą noża do pizzy kroimy na paski o równej szerokości ok. 2-3 cm. Ciasto przekrawamy na połowę po długości.
Każdy pasek delikatnie zwijamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Możemy ułożyć w dowolnym kształcie, np. kwadrat, serce, ja ułożyłam kwiatki, albo zostawić pojedyncze krążki. Nie dociskamy, żeby było miejsce na wyrośnięcie ciasta.
Wierzch i boki smarujemy roztrzepanym jajkiem, dodatkowo posypujemy serem i czarnuszką.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do do 180°C i pieczemy ok. 15 min.

Rada: żeby ciasto dobrze rosło, można je zwinąć luźniej niż na moich zdjęciach, wyjdą jeszcze lepiej. Sprawdziłam :)
Smacznego :)


4 komentarze:

  1. Bardzo fajnie wyglądają te ślimaczki połączone po upieczeniu w kwiatki, super pomysł
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i również pozdrawiam :)

      Usuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)