poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Domowy makaron z natką pietruszki i masłem cytrynowym

 Makaron domowy pietruszkę skleił idealnie i dzięki temu wydląda niebanalnie. Masło z cytryną jest podsmażane i nim danie jest polane, a ser i pieprz całość smakową wykończyły i daniem bez użycia soli, wszystkich zaskoczyły. 

Składniki:
  • 100 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • nać pietruszki,
  • 3 łyżki masła,
  • 10 g sera twardego bursztyn,
  • 1/2 małej cytryny,
  • pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku,
ponadto:
  • mąka do podsypania.
Przygotowanie:
Makaron:
Pietruszkę  myjemy, suszymy i dzielimy na małe gałązki.
Z mąki, jaja zagniatamy elastyczne ciasto, w zależności od wielkości jaja można dodać łyżkę wody lub mąkę. Ciasto zwijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 30 min do lodówki. Ciasto dzielimy na dwie części i cieniutko rozwałkowujemy, (najlepiej przepuścić ciasto przez maszynkę do makaronu) podsypujemy mąka, żeby nam się nie kleiło.
Na jednym, rozwałkowanym cieście układamy w niewielkich odległościach pietruszkę. Przykrywamy drugim płatem ciasta i za pomocą wałka dociskamy jedno do drugiego. Ciasto powinno być jak najcieniej rozwałkowane. Następnie za pomocą nożyka do pizzy kroimy w kwadraty, prostokąty, tak aby w każdym kawałku znajdowała się pietruszka.
Makaron gotujemy z wodzie na al dente.

Sos:
Cytrynę należy sparzyć, natępnie suszymy, kroimy na plasterki, a następnie na ćwiartki.
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy cytrynę i chwilkę podgrzewamy, żeby masło nabrało cytrynowego smaku.

Makaron polewamy masłem cytrynowym, posypujemy świeżo startym serem i pieprzem.
Rada: Sos przygotowujemy podczas gotowania makaronu. 
                              
W roli głównej: natka pietruszki

2 komentarze:

  1. Super przepis! Makaron musiał smakować obłędnie pysznie :) Dziękuję za udział w mojej pietruszkowej akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomysł bardzo ciekawy i taki niebanalny..chociaż prosty:) bardzo jestem ciekawa smaku tego makaronu.

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)