czwartek, 20 sierpnia 2015

Domowy makaron z koperkiem w sosie kurkowo śmietanowym, idealne do piwa witbier

Makaron jak samemu się przygotuje to najlepiej smakuje. A jeszcze jak koperek w nim „zatopimy”, to takiego nigdzie nie kupimy. Sos z kurkami będzie do niego idealny i będzie to obiad, nasz domowy niebanalny. A jeśli piwo do niego dobrze dobierzemy to najlepszy smak w całości osiągniemy. 

Składniki:
  • 100 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka masła,
  • 100 g kurek,
  • 100 ml śmietany 30%,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • świeży koperek,
  • sól do smaku,
ponadto:
  • mąka do podsypania.
Przygotowanie:
Makaron:
Koperek myjemy, suszymy i dzielimy na małe gałązki.
Z mąki, jaja zagniatamy elastyczne ciasto, w zależności od wielkości jaja można dodać łyżkę wody lub mąkę. Ciasto zwijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 30 min do lodówki. Ciasto dzielimy na dwie części i cieniutko rozwałkowujemy, podsypujemy mąka, żeby nam się nie kleiło.
Na jednym, rozwałkowanym cieście układamy w niewielkich odległościach koperek. Przykrywamy drugim płatem ciasta i za pomocą wałka dociskamy jedno do drugiego. Ciasto powinno być jak najcieniej rozwałkowane. 
Następnie nożykiem do pizzy, ciasto kroimy w kwadraty, prostokąty, tak aby w każdym kawałku znajdował się koperek.
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente.
Sos:
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy umyte i osuszone kurki i smażymy często mieszając, aż wyparuje z nich woda (ok. 10 min). Skrapiamy grzyby sokiem z cytryny, dolewamy śmietanę i mieszamy, aż sos zgęstnieje.Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Makaron podajemy z sosem z kurkami, doprawiamy pieprzem i posypujemy dodatkowo koperkiem.

Rada: kurki można podsmażyć przed przygotowaniem makaronu, natomiast śmietanę dolewamy w momencie gotowania się makaronu, będzie wówczas najsmaczniejszy.
Smacznego :)


Kulinarne inspiracje z Love BeerPora na kurki 2015

2 komentarze:

  1. Uwielbiam domowy makaron - zapisuję do zrobienia :)
    Dziękuję za udział w akcji "Pora na kurki 2015"
    Pozdrawiam
    www.smakowitejadlo.com

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)