piątek, 14 sierpnia 2015

Babeczki ziemniaczano szpinakowe

Babeczki na słono przygotowałam, czyli do jajek, ziemniaki, śmietanę, szpinak, zioła i przyprawy dodałam. Można je same zajadać lub z mięsem, sosami podawać. Na deser zapewne się nie nadają, bo te babeczki słony, a nie słodki smak mają. Warto więc zamienić tradycyjnie ziemniaki ugotowane, na babeczki ziemniaczane ze szpinakiem zmieszane

Składniki: 12 szt.
  • 450 ugotowanych ugniecionych na puree ziemniaków,
  • 200 g świeżego szpinaku,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki śmietany 18%,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • mielona suszona papryczka chili do smaku,
  • świeży tymianek,
  • olej do wysmarowania foremek.
Przygotowanie:
Szpinak płuczemy i suszymy, jeśli liście są bardzo duże można pokroić na mniejsze kawałki.
W dużej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy listki tymianku, doprawiamy solą, pieprzem i chili.
Do jajek dodajemy zimne ziemniaki i za pomocą miksera miksujemy tak długo, aż uzyskamy jednolitą gładką masę, następnie dodajemy śmietanę, mieszamy, a na sam koniec dodajemy liście szpinaku. Mieszamy za pomocą łyżki.
Masę ziemniaczaną przekładamy na wysmarowane tłuszczem foremki do babeczek.
Pieczemy ok. 35 - 40 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
 Smacznego :)
Dzień Polskiej Żywności 2015Warzywa psiankowate 2015

6 komentarzy:

  1. Mniam, prezentują się wybornie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. świetna przystawka na imprezę :)

    zachęcam do udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015 :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)