niedziela, 16 sierpnia 2015

Baba ziemniaczana z karkówką i pieczarkami

Karkówkę upiekłam w całości w piekarniku i zostało mi sporo tego smakołyku. Chwilę myślałam co by z niej przygotować oryginalnego, a jednocześnie łatwego, nieskomplikowanego i smacznego. W ten sposób powstała moja baba ziemniaczana, karkówką i pieczarkami nadziana. Żółte zabarwienie dzięki kurkumie uzyskałam, a przyprawami, ziołami fajny smak nadałam. Baba po upieczeniu z jogurtem greckim (lub śmietaną) idealnie się komponowała i naprawdę świetnie smakowała. 

Składniki: na okrągłą formę o średnicy 25 cm
  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 biała cebula,
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu kolorowego,
  • 1 – 2  łyżki soli,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 kopiasta łyżka suszonego koperku,
  • ½ łyżeczka mielonej ostrej papryki czerwonej,
  • ¼ łyżeczki kurkumy,
  • 200 g jak najmniejszych pieczarek,
  • 400 g pieczonej karkówki,
  • ponadto:
  • bułka tarta do podsypania,
  • tłuszcz do wysmarowania formy.
Przygotowanie:
Obrane, umyte ziemniaki trzemy na tarce jak do placków ziemniaczanych lub miksujemy za pomocą miksera. (Odlewamy nadmiar soków, jeśli jest za dużo, ilość jej zależy od ziemniaków).
Cebulkę siekamy bardzo drobno, a mąkę mieszamy z kurkumą, koperkiem, solą, papryką, pieprzem i bułką tartą. Wszystkie te składniki dodajemy do ziemniaków i bardzo  dokładnie mieszamy.

Karkówkę kroimy w drobną kostkę, a pieczarki myjemy i suszymy.

Formę na tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, natłuszczamy i posypujemy bułką tartą.
Nakładamy połowę masy ziemniaczanej, dodajemy część karkówki, przykrywamy masą ziemniaczaną, ponownie dodajemy karkówki, a na wierzch układamy pieczarki, które delikatnie wciskamy. 
Tak przygotowaną babkę pieczemy ok. 90 min w 170°C.

Rada: pieczarki przed dodaniem do masy ziemniaczanej można skropić olejem, ładnie się przypieką.
Smacznego :)


Dzień Polskiej Żywności 2015Warzywa psiankowate 2015

2 komentarze:

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)