czwartek, 23 lipca 2015

Wykwintne francuskie paszteciki

Tylko 4 składniki potrzebujemy, robimy, pieczemy i smacznie na ciepło lub zimno jemy. Jeśli czysty barszczyk czerwony do nich dodamy to obiad będzie smaczny, zapewne udany. 
Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego ok. 375 g,
  • 200 g pasztetu wykwintnego z drobiem Spichlerz Rusiecki,
  • czarnuszka,
  • sól gruboziarnista.


Przygotowanie:
Piekarnik nastawiamy na 220°C. 
Ciasto francuskie rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 30 cm na 40 cm (jeśli mamy gotowe ciasto w rolce wystarczy je rozwinąć).
Ciasto za pomocą nożyka do ciasta, lub pizzy przecinamy na dwie równe części. Jedną z nich posypujemy czarnuszką, kilkoma ziarenkami soli i dociskamy za pomocą wałka.
Następnie ciasto kroimy po szerokości, żeby uzyskać równe prostokąty ok. 14 szt.

Na czystej części ciasta nakładamy po dwie łyżeczki pasztetu, tak aby pozostawić samo ciasto dookoła.
Przykrywamy ciastem czarnuszką do góry, brzegi sklejamy za pomocą widelca. Przekładamy je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem, zachowując odstępy. 
Pieczemy w 220°C ok. 20 min do zarumienia (czas pieczenia i tempera podawana jest zawsze na opakowaniu).

Smacznego :)

2 komentarze:

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)