poniedziałek, 27 lipca 2015

Tarta z kurkami na fasoli czerwonej

Za kurkami się stęskniłam, więc upichcić z nich coś postanowiłam. Pomysłu zbytnio nie miałam, ale w końcu tartę wykombinowałam. Chciałam, żeby kurki fajnie po upieczeniu z niej wystawały, więc zrobiłam z fasolki podkład mały. Masą ją zalałam i grzybki na niej porozkładałam. Po upieczeniu i skosztowaniu się okazało, że takie rozwiązanie zadziałało. Fasolka była musztardą podostrzona, masa serowa, smaczna, ozłocona, a kurki z tarty się uśmiechały i do zjadania zachęcały.  

Składniki:
na ciasto kruche (forma okrągła ok. 26 cm):
  • 250 g mąki pszennej,
  • 100 g schłodzonego masła,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka wody,

ponadto:
  • 1 puszka czerwonej fasoli bez zalewy,
  • 1 biała cebula,
  • 200 g kurek,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • szczypta suszonego czosnku,
  • 1 łyżeczka posiekanych igiełek rozmarynu,
  • sól do smaku,
  • 1 łyżeczka musztardy ostrej ( np. sarepskiej),
  • 2 łyżki płaskie masła klarownego,
  • szczypta cukru,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • 150 g śmietanki 30%,
  • 1 jajko,
  • 20 g startego sera żółtego.

Przygotowanie:
Ciasto:
Z wszystkich składników: mąki, jajka, soli, wody, masła wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Formułujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 30 min, aby się schłodziło. Nagrzewamy piekarnik do temp. 200°C.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, podsypując mąką. Ciastem wykładamy dno i boki formy ceramicznej. Widelcem nakłuwamy, aby nam się nie podniosło podczas pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na 20 min. Odstawiamy do przestygnięcia.

Na patelni roztapiamy jedna łyżkę masła i podsmażamy na nim pokrojona w kostkę cebulę. Oprószamy cukrem i doprawiamy solą.
Fasolkę miksujemy z cebulką i musztardą za pomocą blendera.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy umyte i osuszone kurki i smażymy często mieszając. Skrapiamy cytryną i smażymy, aż wyparuje z nich woda (ok. 10 min). Doprawiamy solą i czosnkiem.

W misce roztrzepujemy jajko, dodajemy śmietanę, ser żółty, doprawiamy sola i pieprzem i mieszamy.

Na podpieczone ciasto nakładamy zmiksowaną fasolkę, zalewamy masą śmietanową i dodajemy kurki.
Tak przygotowaną tartę pieczemy w 200°C, 25 min, aż wierzch nabierze złotawego koloru.
Smacznego :)



2 komentarze:

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)