poniedziałek, 13 lipca 2015

Pszenne podpłomyki z cieciorką

Pamiętam jak z babcią na piecu kaflowym  podpłomyki  wypiekałam, a potem ze smakiem zjadałam.  Zatęskniłam się za takimi smakami, najlepszymi, babcinymi podpłomykami. 
Ja w piekarniku je przygotowałam, a do ciasta cieciorki dodałam. Przypraw nie żałowałam i dlatego wyjątkowy smak ich uzyskałam. 3 min to optymalny  czas wypiekania i od razu można zabierać się do ich zjadania. Im większe, tym fajniejsze, po prostu kawałek odrywamy i zjadamy. Może zastąpić  nam chleb czy bułeczki, można je jeść przy grillu, czy zabrać jako przekąskę na letnie wycieczki.



Składniki:
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 350 ml letniej wody,
  • 3 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • suszona świeżo mielona papryka chili do smaku,
  • czosnek suszony świeżo mielony do smaku,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 4 -5 łyżek cieciorki z puszki,

ponadto:
  • mąka do podsypania.

Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru i 100 g mąki.
Mąkę mieszamy z wszystkimi przyprawami, nie żałujemy pieprzu i chili. Robimy  w mące wgłębienie, wlewamy rozpuszczone drożdże, wyrabiamy ciasto, spłaszczamy je, dodajemy cieciorkę (można wcześniej zgnieść ją widelcem) i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie sprężyste i łatwo będzie odchodziło od dłoni.
Z ciasta robimy wałek, dzielimy na 10 – 12 części. Każdą część rozwałkowujemy jak najcieniej podsypując mąką, tak aby nam się nie przyklejało do stolnicy.

Podpłomyki pieczemy na kratce od piekarnika,  pojedynczo w 250°C przez  3 min.


Rada: jeśli przygotujecie mniejsze podpłomyki, to można je układać na kratce w piekarniku , tyle ile się zmieści, ale czas pieczenia należy wydłużyć o 1 min.
Jeśli ciasto podczas wyrabiania będzie za twarde, wystarczy dolać niewielką ilość wody, a jak za rzadkie, to dosypujemy mąki.

Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)