niedziela, 26 lipca 2015

Mini tarty bananowe z morelami pod karmelową pajęczyną

Słodziutkie, malutkie, bananowo morelowe, kruche, delikatne, owocowe.

Moje mini tarty pod słodką pajęczyną się schowały i smażonymi mini morelami się uśmiechały. Sześć sztuk ich przygotowałam, bo tylko tyle foremek miałam, a szkoda bo szybko zjedzone zostały i wszystkim smakowały. 


Składniki:
składniki na ciasto, (na 6 foremek o średnicy 10 cm):
  • 150 g mąki,
  • 50 g masła,
  • 1 łyżka cukru trzcinowego,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,

masa:
  • 1 duży, dojrzały banan,
  • 4 łyżki cukru trzcinowego,
  • 1 jajko,
  • 50 g serka mascarpone,
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią,
  • 50 ml śmietanki 30%,
  • 1 łyżeczka budyniu waniliowego lub śmietankowego,

ponadto:
  • 3 łyżki cukru trzcinowego,
  • 3 mini morele,
  • sok ½ cytryny,
  • masło do wysmarowania foremek,
  • cukier biały na karmel.

Przygotowanie:
Ciasto:
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, cukier, jajko i sól. Całość siekamy nożem do połączenia się składników i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąki. Formułujemy kulę, zwijamy w folię spożywczą i odstawiamy na godzinę do lodówki.
Foremki do pieczenia smarujemy masłem.
Piekarnik nastawiamy na 200°C.
Schłodzone ciasto dzielimy na 6 części, rozwałkowujemy, przenosimy do foremek i dokładnie wylepiamy dno i ścianki. Widelcem nakłuwamy ciasto i pieczemy ok. 10 min. Ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do przestygnięcia.
 Masa:
Banana miksujemy, dodajemy cukier, cukier z prawdziwą wanilią i ponownie miksujemy tylko tyle, żeby powstała jednolita masa. Dodajemy jajko, mascarpone, budyń, śmietankę i całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy.

Masę przelewamy na przestudzone ciasta i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C, w tej temperaturze pieczemy 5 min, następnie skręcamy do 180°C i pieczemy ok. 25 min.

Morele dzielimy na połowę, wyjmujemy pestki. W małym rondelku rozpuszczamy cukier z sokiem z cytryny i 2 łyżkami wody. Dodajemy morele i podsmażamy je w syropie.

Po połówce moreli układamy na gorące mini tarty, polewamy powstałym syropem z ich smażenia.
Tarty ozdabiamy nitkami z karmelu.



Smacznego :)

4 komentarze:

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)