wtorek, 21 lipca 2015

Kiełbasa w cieście z lubczykiem

Kiełbaska na gorąco? 
Czemu nie!
Szybko ciasto zagniatamy, kiełbaski w nie zawijamy, w piekarniku pieczemy i potem sobie jemy :) 

Składniki:
  • 4 szt. kiełbasy parzonej,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • 150 ml wody,
  • szczypta cukru,
  • 1 płaska łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • 1 płaska łyżka suszonego lubczyku.

Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy cukier i połowę mąki, mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy  sól, pieprz, lubczyk, pozostałą część mąki i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy wody lub mąki.
Ciasto dzielimy na 4 równe części, rozwałkowujemy na prostokąty o długości kiełbasy plus 1 cm. Kiełbaski (bez skórki) zawijamy w ciasto, końcówki łączymy.
Kiełbasę w cieście pieczemy ok. 30 min w rozgrzanym piekarniku do 180°C.
Kiełbasę można jeść na gorąco w całości lub pokrojoną w plasterki. Smakuje również na zimno.

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Wyglądają wspaniale!! Genialne w całości i jako przekąska, mój mąż to pewnie zabiłby za nie :) :) Gdybyś miała ochotę na odwiedzenie mojego bloga to zapraszam :) Mam też mały konkurs kulinarny przygotowany... http://www.mojegotowanieiblogowanie.pl/2015/08/konkurs-z-piatnica-do-wygrania.html

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)