piątek, 3 lipca 2015

Grillowany melon z imbirowym mascarpone

Melon przeważnie jemy na surowo, ale grillowany z syropem z agawy naprawdę smakuje wyjątkowo. Z serkiem mascarpone imbirowym gdy go podamy, to ciekawe połączenie smakowe uzyskamy. 

Składniki: na 2 porcje
  • ½ melona malaga,
  • 150 g serka mascarpone,
  • 5 łyżeczek syropu z agawy,
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru,
  • 1/3 laski wanilii,
  • 2 kruche krówki,
  • oliwa do wysmarowania rusztu.
Przygotowanie:
Imbir obieramy i trzemy na tarce o najmniejszych oczkach.

W misce mieszamy mascarpone z 3 łyżeczkami syropu, startym imbirem i ziarenkami z wanilii. Odstawiamy do lodówki.
Melona dzielimy na 4 części, wydrążamy pestki i odcinamy skórkę.
Melona układamy na natłuszczonym ruszcie i grillujemy z każdej strony ok. 4 min (można grillować dłużej na górnym ruszcie).
Pod koniec melona smarujemy  syropem z agawy.

Na talerzu układamy po dwa kawałki melona, dodajemy serek mascarpone i całość posypujemy skruszoną krówką. 

Rada: Należy zwrócić uwagę na to, żeby melon nie był przejrzały, świadczy o tym  zbyt duża miękkość i intensywny zapach.
Smacznego :)
Warzywa i owoce z grilla

2 komentarze:

  1. Smakowicie wygląda :) Miło mi, że dołączyłaś do mojej akcji "Warzywa i owoce z grilla" :) Pozdrawiam
    Izzy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję również, pozdrawiam :)

      Usuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)