poniedziałek, 6 lipca 2015

Duszone ziemniaki z sosem z kurek i fasolką adzuki

Kurki już się pojawiły i mnie do przygotowania tego dania skusiły, Ziemniaczki na patelni podsmażyłam i potem do miękkości udusiłam, Fasolki adzuki do kurek dodałam i z złotymi ziemniaczkami podałam. Smacznego :)

Składniki: 4 porcje
  • 100 g ugotowanej fasolki adzuki,
  • 12 młodych małych ziemniaków,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 3 gałązki świeżego tymianku,
  • 200 g  kurek, jak najmniejszych,
  • 1 łyżka sosu Worcestershire,
  • 100 ml śmietany 30 %,
  • 2 łyżeczki posiekanego koperku,
  • pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku,
  • sól himalajska do smaku,
  • olej rzepakowy,
  • ½ łyżeczka soku z cytryny,
  • seler naciowy.
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy młode ziemniaki (wcześniej umyte i osuszone) i obsmaż je na złoty kolor. Podlewamy  wodą i przykrywamy pokrywką tak, aby się udusiły (ok. 30-40 min w zależności od wielkości ziemniaków). Pod koniec dodajemy ząbki czosnku, gałązki świeżego tymianku i drobno pokrojony seler naciowy. Doprawiamy solą i pieprzem, nadal smażymy.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy umyte i osuszone kurki i smażymy często mieszając, aż wyparuje z nich woda (ok. 10 min), skrapiamy sokiem z cytryny.  Dolewamy sos Worcestershire, śmietanę i mieszamy, aż sos zgęstnieje.
Dodajemy koperek, fasolkę i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
 Ziemniaki podajemy z sosem z kurek i fasolki oraz z czosnkiem i selerem naciowym. Całość ozdabiamy świeżym tymiankiem.
Smacznego :)
TO MY! MŁODE KARTOFELKI 2015

4 komentarze:

  1. fantastyczne połączenie smaków!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda niesamowicie! dziękuję za udział w akcji i zapraszam do przejrzenia przepisów w podsumowaniu:
    http://eksperymentsobotni.blox.pl/2015/08/podsumowanie-akcji-TO-MY-MLODE-KARTOFELKI-2015.html

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)