czwartek, 23 lipca 2015

Domowe mini cheeseburgery z grilla

Bułeczki są domowe, przez to są smaczniejsze i zdrowe. Mięso jest soczyste i wyraziste. Warzywa fajnie smakami i kolorami się uzupełniają i wiele witamin w sobie mają. Jak ser mozzarella, sos i rukolę dodamy to gotowe domowe burgery już mamy. Są to mini cheeseburgery grillowane, smaczne, soczyste, chrupiące – wyjątkowo udane.
Składniki:
bułki 10 szt.:
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 300 g mąki pszennej,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • 150 ml letniej wody,
  • 6 łyżek oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku,
  • ok. 2 łyżki czarnego sezamu,

krążki mięsne 10 szt.:
  • 0,5 kg tłustego mielonego mięsa wołowo -wieprzowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1,2 łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki soku z limonki,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • suszona papryczka chili świeżo mielona do smaku,

ponadto po 10 plasterków:
  • pomidora,
  • cukinii (najlepsza podłużna młoda o średnicy bułek),
  • białej cebuli,
  • sera mozzarella,
oraz:
  • sos chili,
  • rukola,
  • olej rzepakowy Rapso,
  • sól,
  • pieprz,
  • mąka do podsypania bułek.

Przygotowanie: 
Bułki:
Drożdże mieszamy z wodą, cukrem i 100 g maki. Odstawiamy pod przykryciem na 15 min.
Mąkę mieszamy solą i lubczykiem. Dodajemy zaczyn drożdżowy, olej i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15 min.
Ciasto dzielimy na równe części ok. 10 szt. w zależności, jakiej wielkości chcemy mieć bułeczki.
Formułujemy bułeczki, składając ciasto do środka, aby jak najwięcej złapać powietrza (takie ciasto lepiej rośnie). Spłaszczamy, moczymy wierzch delikatnie wodą i posypujemy sezamem. Można rozsypać sezam na płaski talerz i docisnąć do niego wilgotna część ciasta.
Bułeczki układamy na podsypaną mąką blasze, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 20 min.
Pieczemy ok. 15 min w 190°C.
Krążki mięsne:
Czosnek kroimy w drobną kostkę, dodajemy do mięsa, dodajemy sok z limonki, doprawiamy solą, pieprzem chili i mieszamy. Formułujemy ok. 10 szt. krążków o średnicy bułeczek. 
Delikatnie spłaszczamy i tępą str. noża robimy wgłębienia w formie kratki.

Na ruszcie układamy krążki mięsne i grillujemy ok. 5 min z każdej str. W tym samym czasie grillujemy warzywa (cebulę, pomidory, cukinię), które spryskujemy olejem i delikatnie oprószamy solą.
Bułki przekrawamy na pół i krótko podpiekamy płaską str. na grillu.

Dolną część bułki smarujemy sosem chili (jeśli chcemy łagodniejszą wersję nie dodajemy go) nakładamy rukolę, krążek mięsny, ser mozzarella i grillowane warzywa i przykrywamy górną częścią bułki. Cheeseburgery możemy od góry przebić wykałaczką.

Rada: żeby mięso łatwo formułować wystarczy zwilżyć dłonie wodą.
Jeśli nie masz czasu na bułek pieczenie, to wystarczy je kupić, ale to już nie to samo, a wielkość krążków mięsnych dostosować do ich rozmiarów.
Smacznego J



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)