piątek, 19 czerwca 2015

Szaszłyki z polędwiczki zrolowanej w boczek

Jeśli pogoda dopisuje, to wszystko co ugotujemy na świeżym powietrzu lepiej smakuje. Dlatego warto czas na grillowanie wygospodarować i pysznymi daniami się delektować.
Moje polędwiczki całą noc się marynowały i dlatego lepiej smakowały. Mięso podczas grillowania nabrało kruchości, a dzięki zwinięciu w boczek soczystości.
Składniki:
  • 1 polędwiczka wieprzowa,
  • plastry wędzonego boczku,
  • 6 łyżek oleju rzepakowego,
  • ½ łyżeczka czosnku w proszku,
  • 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich,
  • sok z połowy limonki,
  • 2 łyżki zalewy z kapary,
  • świeży rozmaryn,
  • pieprz kolorowy świeżo zmielony,
  • ½ papryczka chili,
  • sól himalajska do smaku,
  • żółta cukinia, cebula biała,
  • świeże oregano.

Przygotowanie:
Marynata: olej mieszamy z sokiem z limonki, zalewą z kapary, czosnkiem, ziołami, pieprzem i solą. Rozmaryn i papryczkę siekamy drobno i dodajemy do marynaty.
Polędwiczkę myjemy, suszymy i kroimy na 2 cm krążki. Przekładamy do marynaty i odstawiamy na noc do lodówki.
Każdą polędwiczkę zawijamy w plaster boczku i nabijamy na wykałaczki.
Cukinię i cebulę kroimy w plastry, smarujemy olejem, solimy i grillujemy.
Szaszłyki grillujemy z dwóch str.
   

Rada: wykałaczki przed grillowaniem moczymy w wodzie 30 min.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)