wtorek, 23 czerwca 2015

Słoneczne ciasto cytrynowe z kokosem

Słoneczne ciasto cytrynowe jest smaczne i wyjątkowe. Smak jest cytrynowo orzeźwiający z kokosem chrupiącym. Delikatnością zaskakuje i bardzo dobrze z kawą smakuje. Moje dzieci się nim zajadały i słonecznie się przy tym uśmiechały.     
Składniki:
  • 250 g masła lub margaryny do pieczenia,
  • 250 g cukru białego,
  • 4 jaja,
  • 340 g mąki tortowej (ok. 2 szklanki),
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 cytryna,
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią,
  • 3 czubate łyżki wiórek kokosowych,
ponadto:
  • tłuszcz do wysmarowania formy,
  • mąka do podsypania,
  • 2 łyżki płatków migdałowych.

Przygotowanie:
Skórkę z cytryny ścieramy na drobnej tarce, sok wyciskamy i mieszamy z skórką. Miękki masło (margarynę) ucieramy z cukrem i z cukrem z prawdziwą wanilią na jednolitą, gładką masę. Pojedynczo dodajemy jajka i nadal ucieramy. Następnie dodajemy połowę mąki, proszek do pieczenia i mieszamy. Dodajemy sok z cytryny z skórką, wiórki kokosowe i pozostałą część mąki. Wszystko razem mieszamy. Żeby uzyskać idealnie gładką masę możemy całość przez 2 min miksować za pomocą miksera z widełkami.
Ciasto przekładamy do podłużnej, prostokątnej formy (25/12 cm)wyłożonej papierem do pieczenia wysmarowanej tłuszczem i podsypanej mąką. Dzięki temu, że użyjemy papieru, łatwo będzie można wyciągnąć ciasto z formy. Wierzch ciasta posypujemy płatkami migdałowymi.
Ciasto pieczemy ok. 60 min w temperaturze 180°C. (do suchego patyczka).
Rada: jeśli ciasto za szybko nam się przyrumienia, wystarczy je przykryć papierem na czas pieczenia.
Jeśli będziecie piec w dłuższej foremce, należy skrócić czas pieczenia.


Smacznego :)

8 komentarzy:

  1. przepysznie wygląda!!! lubię takie ciasta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje dzieci nie chciały się nim podzielić, tak im smakowało :)

      Usuń
  2. ciasta cytrynowe są pyszne, chętnie wykorzystam przepis :)
    Pozdrawiam i zapraszam do nas http://blotodlazuchwalych.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. A jeszcze lepsze w smaku :) dziękuję :)

      Usuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)