wtorek, 2 czerwca 2015

Słoneczna tarta ze szpinakiem i serem śródziemnomorskim

Słońce na Niebie jest gorące, a moje danie jest słoneczne i pachnące. Tartę ze szpinakiem przygotowałam do której serek śródziemnomorski dodałam, jajko na środku Słońce imituje i całość świetnie smakuje. 
Składniki:
na ciasto kruche:
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 g schłodzonego masła,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
ponadto:
  • 100 g sera białego śródziemnomorskiego w drobnej kostce,
  • 100 g świeżego szpinaku,
  • 2 jaja,
  • 100 g gęstej śmietany 30%,
  • mielony suszony czosnek do smaku,
  • świeżo mielona suszona papryczka chili do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • sól himalajska do smaku,
  • świeży tymianek.

Przygotowanie:
Do głębokiej miski wsypujemy mąkę, pokrojone schłodzone masło, olej i jajko. Miksujemy robotem ok. 2-3 min, do połączenia się wszystkich składników. Odstawiamy do lodówki na ok. 30 min, aby się schłodziło. Nagrzewamy piekarnik do temp. 190°C bez termoobiegu.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, podsypując mąką. Ciastem wykładamy dno i boki formy ceramicznej. Widelcem nakłuwamy ciasto, aby nam się nie podniosło. Wstawiamy do piekarnika na ok. 15-20 min.
Szpinak sparzamy wodą z dodatkiem 1 łyżeczki soli i cukru. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą, dokładnie odciskamy i kroimy drobno.

Dwa jajka roztrzepujemy trzepaczką, dodajemy śmietanę, 1 łyżeczkę posiekanego tymianku, szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy.

Na podpieczone, lekko wystudzone ciasto wylewamy masę jajeczno – szpinakową i dodajemy sera, mielony czosnek i chili.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 min w 180°C.  W połowie pieczenia, na wierzch tarty wbijamy jajko. Pieczemy na złoty kolor, tak aby po wbiciu widelca masa nie była płynna.
Tartę doprawiamy pieprzem i dodajemy świeży tymianek.
Rada: Żółtko powinno być płynne. Jeśli żółtko ma być całkowicie ścięte wystarczy wcześniej je dodać.
Smacznego :)


2 komentarze:

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)